Το άγχος και η κατάθλιψη χτυπούν ευκολότερα την πόρτα της ανύπαντρης γυναίκας, όπως έδειξε έρευνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άγαμες παρουσίαζαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες ήταν 16% και 13%. Το άγχος της αποκατάστασης σε συνδυασμό ίσως με πιεστικές και απαιτητικές καριέρες μπορούν να ενοχοποιηθούν για το αποτέλεσμα, εξηγούν οι ειδικοί, ενώ η καθυστέρηση της μητρότητας συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση του άγχους.

Οι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα μόνες τους, ενώ είναι συναισθηματικά ακάλυπτες, πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην κατάθλιψη, στην κόπωση την ψυχολογική και την σωματική καθώς και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι τους, διαταραχές σίτισης και άλλα.

Οι περισσότερες έγγαμες γυναίκες φαίνεται να προστατεύονται από την κατάθλιψη και το στρες. Αυτό συμφωνεί και με τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών με το ίδιο θέμα. Φαίνεται ότι ο γάμος δίνει ασφάλεια στις περισσότερες από αυτές, καθώς και την ευκαιρία να μοιράζονται τις ευθύνες και τα προβλήματα με τους συντρόφους τους. Έρχονται στον ψυχολόγο κυρίως για θέματα τρίτων που τις απασχολούν όπως σχέσεις με τα πεθερικά, συμπεριφορά των παιδιών τους και απιστία, παρά για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες. Ακόμα και τα προβλήματα των παιδιών τους για τα οποία συχνά ρωτούν τον ψυχολόγο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις ίδιες αφού υπάρχει και ένας πατέρας που συνήθως μοιράζονται μαζί του το πρόβλημα.

Αντίθετα οι διαζευγμένες ενδιαφέρονται περισσότερο για προσωπικά τους θέματα όπως αυτό των σχέσεων και της ανατροφής των παιδιών τους, αφού οι περισσότερες έχουν την επιμέλεια και την αποκλειστική ευθύνη τους και συχνά δεν υποστηρίζονται από τους πρώην συζύγους τους. Το άξιο λόγου σημείο στην περίπτωσή τους είναι ότι δεν παραπονιούνται για στρες και σπάνια αυτό αναφέρεται στο αίτημά τους όταν έρχονται στον ψυχολόγο.

Την έρευνα παρουσίασε η Κλινικός Ψυχολόγος,

 

 

 

 

Δρ. Χαρά Γ. Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας
Πανεπιστημίου ΙΙ, Le Mirail
Τoulouse – FRANCE

Η Χαρά Νομικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλινική και Γενετική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier στη Γαλλία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο II «Le Mirail» της Τουλούζης στην Κλινική Ψυχολογία και την Εφαρμοσμένη Ψυχανάλυση.
Η Εκπαίδευση στην Κλινική Ψυχολογία πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Colombiere», της Ιατρικής Σχολής του Montpellier, στο Κέντρο U.N.A.F.A.M. Αποκατάστασης Χρόνιων Ψυχικά Πασχόντων και στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, στο Αιγηνήτιο Νοσοκομείο.
Εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα ως Κλινικός Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος. Έχει συμμετάσχει ως συνεργάτης και σύμβουλος σε περισσότερες από 80 τηλεοπτικές & ραδιοφωνικές εκπομπές με ψυχολογικά θέματα. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2006 συμμετέχει στην καθημερινή εκπομπή «Κοιτάζω Μπροστά» του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ως σύμβουλος σε θέματα Ψυχολογίας.
Είναι Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας και συνεχίζει μεταδιδακτορική έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο CERPP του Πανεπιστημίου ΙΙ, της Τουλούζης.
Έχουν δημοσιευτεί επίσης πάνω από 2.000 άρθρα της σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά. Το 2004 εκδόθηκε το βιβλίο της «Εφηβεία, η Ηλικία της Επανάστασης από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί επίσης και στην Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο Ε-Ιατρικά στη στήλη «Τα Ψυχολογικά μου». Έχει δώσει Σεμινάρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ψυχολογίας, σε σχολές Ψυχολογίας, Ψυχολογικά Κέντρα, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Γυμνάσια και Λύκεια. Επίσης διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο με θέματα που αφορούν τις σχέσεις Γονέων – Παιδιών και την Οικογένεια.
Είναι Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Ψυχοπαθολογίας και Κλινικής Ψυχολογίας IAPCP μέλος της APA, μέλος της Διεθνούς Συλλόγου της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας IACP, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων ΣΕΨ και Μέλος της UNICEF.

#########