Πάνω από 1000 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ οι μεταμοσχεύσεις νεφρού μειώθηκαν σε κάτω από 50 για το 2014 που φεύγει σε λίγες ημέρες.

Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα συζητήθηκε εκτενώς σε μία ανοικτή για το κοινό συζήτηση με πλήθος παρευρισκομένων κατά την τρίτη ημέρα του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που έγινε από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014 στη Λάρισα.

Ειδικότερα, ο  αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων κος Μ. Μήτσης παρουσίασε τα χαμηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες (εγκεφαλικά νεκρούς) δότες τα οποία  κάνουν για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ουραγό στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη. Παρουσιάζοντας στοιχεία από το Ευροβαρόμετρο φαίνεται ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή η ελλιπής ενημέρωση των Ελλήνων αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δομές του  παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση

.

Ο κος Γ. Ζαβός Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών επικεντρώθηκε στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείου του από την έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να ευρίσκεται σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη την νότια Ελλάδα και τα νησιά. Ακόμη τόνισε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί στο άμεσο μέλλον λόγω της συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων χειρουργών και την απαγόρευση διορισμού νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις λόγω του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ο κος Γ. Μυσερλής Διευθυντής Νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παρουσίασε παρόμοια εικόνα για το δικό του νοσοκομείο και ανέδειξε τις ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές, αφού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργεί ταυτόχρονα και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα μας.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Ι. Στεφανίδης ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των υποδομών και της σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και υποστήριξε ότι ο Έλληνας δεν έχει απωλέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπουν τη δωρεά οργάνων και είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί. Κάλεσε τους Συλλόγους των Νεφροπαθών να πάρουν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα αυτά και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα και στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Ακόμη πρότεινε τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές ώστε οι νέοι ιατροί να είναι στο μέλλον πιο εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά καθώς και την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.

 

 

Ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Κ. Φουρτούνας περιέγραψε την προηγούμενη εμπειρία του από το μεταμοσχευτικό Κέντρο του Π.Γ.Ν Πατρών και την ανιδιοτέλεια με την οποία πρόσφεραν και προσφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την επικράτεια αψηφώντας τη σωματική εξουθένωση ή κάθε οικονομικό όφελος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα το πρόβλημα θα αμβλυνθεί εάν όλοι κατανοήσουν το μέγεθος και τη σημασία του και δουλέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

#########