Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται πραγματικά από τους στόχους σας.  Για τα άτομα που αθλούνται πολύ ή για αυτούς που ασχολούνται με το   bodybulding  και έχουν ως στόχο να αυξήσουν κατά πολύ  τον μυϊκό  τους ιστό και ταυτόχρονα να χάσουν αρκετή ποσότητα  λιπώδους ιστούς,   θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι στόχοι αυτοί συχνά αλληλοσυγκρούονται. Η αύξηση του μυϊκού ιστού απαιτεί την κατανάλωση  περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίει το σώμα καθημερινά, ενώ αντίθετα η απώλεια λιπώδους ιστού  απαιτεί την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που  καίει το σώμα σας.   Όταν χάνετε  λίπος,  οι  μύες σας δεν λαμβάνουν τα καύσιμα που χρειάζονται προκειμένου για να αυξηθούν.

 

 

Ωστόσο, ο μέσος όρος των ατόμων που ασκούνται συστηματικά και προσπαθούν να  βελτιώσουν  τη σύσταση του σώματος τους,  μπορούν με την πάροδο του χρόνου να χάσουν  λίπος με ταυτόχρονη βελτίωση  της  μυϊκής τους μάζας.  Επίσης τα άτομα που πρόσφατα έχουν αρχίσει να ασκούνται μπορούν να έχουν  πολύ καλά αποτελέσματα  όσον αφορά στην απώλεια λίπους και στην πρόσληψη  άλιπης μάζα.

 

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία το 2000 και δημοσιεύθηκε στο J Appl Physiol. 2000 Jun;88(6):2251-9, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν  ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε τόσο αερόβιες  όσο και  δυναμικές ασκήσεις για  διάστημα  6 μηνών,  έχασαν κατά μέσο όρο 10%  του σωματικού τους λίπους, ενώ παράλληλα αύξησαν τη μυϊκή  τους μάζα κατά περίπου 2,2% , ενώ μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Eur J Clin Invest. 1996 Apr;26(4):279-85, έδειξε ότι και οι άνδρες  παρατηρούν στο σώμα τους  παρόμοιες βελτιώσεις  ακλουθώντας ένα πρόγραμμα δυναμικών ασκήσεων για διάστημα 16 βδομάδων.

 

Το κλειδί βρίσκεται στην  διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της  κάρδιο και δυναμικής προπόνησης, είτε σ’ αυτούς που έχουν αρχίσει πρόσφατα  να γυμνάζονται είτε  σε όσους γυμνάζονται  χρόνια.  Εάν ακολουθείτε μόνο αερόβιο πρόγραμμα εκγύμνασης χωρίς καθόλου ασκήσεις ενδυνάμωσης,  μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τη μυϊκή σας μάζα,  ενώ αντίθετα εάν ακολουθείτε  μόνο ασκήσεις ενδυνάμωσης  τότε μπορεί να  επιβραδύνετε την απώλεια του σωματικού σας  λίπους. Αν  πάλι ανήκετε είστε στη μία είτε στην άλλη  κατηγορία π.χ. μαραθωνοδρόμος ή  bodybuilder,  οι  στόχοι  σας και προπονητική σας  προσέγγιση μπορεί να διαφέρει.   Εντούτοις για το μέσο άνθρωπο που γυμνάζεται και θέτει ως στόχο του, τη μείωση του σωματικούς του λίπους και την αύξηση της μυϊκής του μάζας, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά,  είναι η ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ της κάρδιο-δυναμικής προπόνησης.

 

Σίγουρα αυτό απαιτεί σωστή διατροφή (πάντα εξατομικευμένη) και ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

 

 

Κρήνη Κωνσταντίνου

Σπούδασε Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Απόκτηση τίτλου Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Από το 2002 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.Έχει κλινική εμπειρία (2005-2006) στα ακόλουθα Νοσηλευτικά ιδρύματα:

Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά στο Διαβητολογικό τμήμα και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας.

Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πνευμονολογική κλινική και ΜΕΘ.Γεώργιος

Γεννηματάς Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & ΜΕΘ Εγκαυμάτων.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

Email: [email protected]