Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Οι πρώτες έρευνες που αφορούν την σεξουαλική των νέων έχουν καταγραφεί την δεκαετία του 1940 και δείχνουν ότι το 84% των ερωτηθέντων αντρών έχουν προγαμιαία ερωτική επαφή. Στην ίδια ερώτηση το 1980 το ποσοστό έχει ανέβει στο 95%. Επιπροσθέτως μ.ο. η ηλικία έναρξης ερωτικής ζωής (έχουν την πρώτη ερωτική επαφή) έχει κατά πολύ μειωθεί δηλαδή και περίπου 76% των φοιτητών δηλώνει πως είχε την πρώτη του ερωτική επαφή περίπου κατά περίοδο ολοκλήρωσης των σπουδών .

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το ότι κατά την δεκαετία του 1970 σημειώθηκε μια δραματική αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ των νέων ωστόσο σε σύγκριση με μετέπειτα δεδομένα η σεξουαλική δραστηριότητα στους νέους μπορεί να μην ξεκινά τόσο νωρίς και να συνδέεται με την εναλλαγή λιγότερων συντρόφων.

Σε έρευνα του Urban Zustitute της Washington δείχνει ότι το 26,2 των αρρένων έχουν τουλάχιστον μια σεξουαλική επαφή γύρω στην ηλικία των 15. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μετά το 1988, το ποσοστό 19,3% (Sonnesten 1990). Η ίδια έρευνα επισημαίνει επίσης ότι ενώ τα ποσοστά των 17-19 χρονών σεξουαλικά ενεργών ανδρών αυξάνονται από το 65,7% το 1979 στο 75,5% το 1980, ο μέσος όρος των συντρόφων μειώνεται.

Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι πάντοτε παρόμοιες έρευνες έχουν τον κίνδυνο της αμφιβολίας μιας και η αυξημένη απροθυμία να μιλήσει κανείς και να παραδεχτεί την σεξουαλική του δραστηριότητα δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ότι επιβεβαιώνουν την πράξη οι ερωτηθέντες.
Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι η σεξουαλική δραστηριότητα των νέων όσο και η ηλικία έναρξης σεξουαλικής δραστηριότητας έχουν αντίστοιχα αυξηθεί και μειωθεί. Παρ’ ότι κοινωνική εξέλιξη και προσαρμογή σε τέτοια περιστατικά κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να συζητήσουν για τέτοια προσωπικά ζητήματα και μπορεί να δείχνει τα ποσοστά ελαφρά διαφοροποιημένα.

Η σεξουαλική συμπεριφορά εκφράζεται διαφορετικά για κάθε φύλο ;

Ρυθμιστικός παράγοντας για την έναρξη και ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης είναι ο βιολογικός παράγοντας. Κατά την περίοδο της εφηβείας η έκκριση των ανδρικών ορμονών γίνεται εντονότερη και τα ανδρογόνα, η τεστοστερόνη επηρεάζουν και εκτός των άλλων δημιουργούν και εντείνουν την ερωτική διάθεση (Whitdourns, 1985).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νεαρά αγόρια να κυριαρχούνται από ορμές που χαρακτηρίζουν την σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Για παράδειγμα:
Ένας νέος άντρας μπορεί να έρθει σε στύση μετά από κάποιο ερέθισμα 2-3 φορές πιο γρήγορα από άντρες σε πιο προχωρημένη και μέση ηλικία. Ωστόσο άντρες σε ηλικία 20-24 ετών δείχνουν να αντιμετωπίζουν την ερωτική πράξη με περισσότερο άγχος και δίνοντας λιγότερες ευκαιρίες στην ερωτική σύντροφο για αμοιβαία ικανοποίηση (Master E Johnson 1970).

Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι να επισημαίνουν ότι το άγχος που μπορεί να διακατέχει ιδιαίτερα τους άντρες νεαρής ηλικίας σχετίζεται άμεσα με την εικόνα που έχουν για τους ίδιους ως εραστές καθώς επίσης και με την έντονη επιθυμία να φανούν επαρκώς αρσενικοί και αρρενωποί. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανόν νεαροί άντρες που διαπιστωμένα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας να τύχει να εμφανίσουν μειωμένη σεξουαλική απόδοση η και συμπτωματολογία στυτικής δυσλειτουργίας.
Όπως είναι φυσικό τέτοιου είδους περιστατικά παρατηρούνται συχνότερα, που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και έχουν αναστολές λόγω ιδιαίτερα συντηρητικής ανατροφής θρησκευτικών απαγορεύσεων ή πεποιθήσεων.
Ο νέος μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν θα μπορέσει στο εξής να λειτουργήσει φυσιολογικά. Τέτοιου είδους συμπεριφορές ονομάζονται σαν «auxiety performance»
Στην συνέχεια το άτομο μπορεί να παγιδεύεται με τέτοιου είδους σκέψεις και είναι σαν να προκαταβάλλει τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει το σενάριο για την αντρική του ταυτότητα όταν αυτό συμβαίνει.

Aπογοητεύονται εύκολα οι νέοι;

Η σύγχρονη ζωή σίγουρα και οι κοινωνικές επιταγές της δίνουν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες αρκετές ευκαιρίες για να απογοητευτούν. Ιδιαίτερα οι νέοι που
δεν έχουν ακόμη αναμετρήσει τις δυνάμεις στο στίβο έχουν πολλού λόγους να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.
Οι κοινωνικοί ρόλοι, μας επιβάλλουν συγκεκριμένα πρότυπα προκειμένου να καθορίσουν το μοντέλο του σύγχρονου ρωμαλέου άνδρα και πως αυτό δημιουργείται. Τις τελευταίες δεκαετίες ακόμα και αυτό το πρόσωπο του άντρα και οι προσδοκίες του μπορεί να έχουν οι γυναίκες και αυτό αλλάζει (Κατράκη).

Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι σε έρευνα του Mc Cartly, 1984, οι νέοι διατηρούν την αντίληψη ότι ένας νέος για να θεωρείται πραγματικά αρρενωπός θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μπορεί να κάνει σεξ με κάθε γυναίκα όποια στιγμή, σε κάθε περίσταση. Η πραγματική αλήθεια είναι, πως ο νέος άντρας και η κοπέλα στις πρώτες τους δοκιμές, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση όπου λίγα γνωρίζουν γι’ αυτήν.


#########