Για την κοινή γνώμη οι ρευματοπάθειες συνδέονται με την μεγάλη ηλικία.  Σήμερα γνωρίζουμε ότι  η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη  καθώς  αρκετές από τις ρευματοπάθειες  που προσβάλλουν  τους ενήλικες προσβάλλουν επίσης και  παιδιά ακόμα και βρέφη. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 10 ενήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιστοιχεί περίπου ένα παιδί με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα. Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα δέκα συχνότερα χρόνια νοσήματα των παιδιών και είναι περίπου  το ίδιο συχνή όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η επιληψία.

 

Οι χρόνιες ρευματοπάθειες στα παιδιά κυρίως η χρόνια αρθρίτιδα είναι ένα πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μακροχρόνια αρρώστια που ταλαιπωρεί ψυχικά σωματικά και οικονομικά όλη την οικογένεια.

Απαιτεί ένα συνεχή αγώνα των γονιών του παιδιού αλλά και των θεραπευτών ώστε η αντιμετώπιση της αρρώστιας να γίνει ολοκληρωμένα και σωστά με στόχο να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές και μελλοντικές μόνιμες αναπηρίες.

Ποια είναι η κλινική εικόνα και πως γίνεται η διάγνωση στα παιδιά με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, πως αντιμετωπίζεται σήμερα το χρόνιο αυτό νόσημα και ποια είναι η έκβαση στην ενήλικη ζωή των μικρών ασθενών ; Μερικά από τα πολλά ερωτήματα που θα απαντηθούν από τους εξαιρετικούς επιστήμονες καλεσμένους  το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης και ο Παιδικός Αντιρρευματικός Αγώνας Β. Ελλάδος.

Ομιλητές στην ημερίδα είναι:

Φ.Κανακούδη-Τσακαλίδου- Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής  Σχολής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Π.Πρατσίδου-Γκέρτση- Επιστημονική Συνεργάτης της  Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Μ.Τραχανά- Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής , Α΄ Παιδιατρική  Κλινική  του ΑΠΘ.

Πρ. Σιδηρόπουλος-Επίκουρος Καθηγητής  Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής Ρευματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ.

Η. Ψωμάς- Πρόεδρος τους Συλλόγου Γονέων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ.Φ.Κανακούδη-Τσακαλίδου.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούν θερμά το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την παραχώρηση της αίθουσας , την εταιρεία Abbott Laboratories Ελλάς ΑΕ, τα Ξενοδοχεία GALAXY και  LATO Βoutique και την εταιρεία Cretan Catering-Ν.Γίομελος για την ευγενική τους χορηγία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

#########