Η υπέρταση όπως επισήμαναν οι ομιλητές είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα να μην την καταλαβαίνει ο ασθενής αν ο ίδιος δεν είναι συνεπής και δεν μετρά τακτικά την πίεση του, κάτι που πρέπει να ξεκινά από την παιδική κιόλας ηλικία οπότε ξεκινά να παρατηρείται και η πρώτη εμφάνιση υπέρτασης.
Δυστυχώς η παθοφυσιολογία της υπέρτασης είναι διευρυμένη και σκοτεινή, γι΄ αυτό τη λέμε και ιδιοπαθή υπέρταση, διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι φταίει.
Σ’ αυτό θα βοηθούσε μια μελέτη με ειδικά οργανωμένα προγράμματα μέτρησης των πολιτών ανά ομάδες ηλικιακά αλλά και κατά περιοχή και χώρο εργασίας.
Στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες μελέτες από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει και πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν είναι οικονομικά εύκολο ένα ανάλογο τακτικό πρόγραμμα τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής Αναστάσιος Λαζαρίδης.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως γνωρίζουμε ότι το 50% των ελλήνων δεν ξέρει ότι έχει υπέρταση διότι δεν έχει μετρηθεί ποτέ. Από το άλλο 50% που το γνωρίζει, μόνο ένα ποσοστό 15-20% εξ αυτών λαμβάνει κανονικά τη θεραπεία του.
Για το λόγο αυτό τα ποσοστά ρύθμισης σε παλαιότερη έρευνα που έγινε, μας έδειξαν ότι στην Βόρεια Ελλάδα μόνο το 6% έκανε σωστή θεραπεία, στην Πελοπόννησο το 25% και μόνο σε κάποια Κέντρα Υγείας αυτό το ποσοστό ανερχόταν στο 30-33%.
Κι όμως ένα χαπάκι που λαμβάνεται βέβαια ισοβίως μπορεί να λύση το πρόβλημα της υπέρτασης κι αυτό γιατί όπως τόνισαν οι ομιλητές, πλήρης αποκατάσταση δεν υπάρχει, παρά μόνο αν γίνει επέμβαση σε πολύ μικρές ηλικίες στα επινεφρίδια με το γνωστό «μπαλονάκι».
Σχετικά με τις μικρές ηλικίες στις οποίες ξενικά η υπέρταση οι ομιλητές επισήμαναν ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο στα αγόρια και οι παράγοντες είναι πολλοί με πρώτο και κύριο την διατροφή και την λήψη του υπερβολικού άλατος.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε η γνωστή σε όλους μας για την υπέρταση «θεραπεία του φτωχού που δεν είναι άλλη από τη μείωση λήψης αλατιού από τις τροφές. Είναι το πιο φθηνό φάρμακο και γίνονται προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο να επιτευχθεί αυτή η σημαντική μείωση δεδομένου ότι η υπέρταση ευθύνεται σε ποσοστό 65% για καρδιαγγειακούς θανάτους.
Στην Ελλάδα, η ανώτερη συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 5-6γρ. ημερησίως κάτι που δεν τηρείται και φτάνει στα 9γρ. ημερησίως, και αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ο οργανισμός μας παίρνει 3γρ. ημερησίως χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσει καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνα ανεβαίνουν αυτά τα ποσοστά καθημερινά.
Βέβαια στις ΗΠΑ που τα τρόφιμα είναι πιο τυποποιημένα, αυτό ανέρχεται στα 13-16γρ. ημερησίως ποσοστό που τάραξε την πολιτεία και έκανε ειδική συμφωνία με τις βιομηχανίες και τα εστιατόρια προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν αυτό το ποσοστό κατά 3γρ. ημερησίως μέχρι το 2025.
Το ίδιο συνέβη και στην Αγγλία όπου επετεύχθη συμφωνία με τους αρτοβιομήχανους για μείωση του αλατιού στο ψωμί και τα δημητριακά.
Τέλος, στο συνέδριο όπως επισήμαναν οι ομιλητές θα αναπτυχθούν εκτός αυτών η σχέση της υπέρτασης με την παχυσαρκία δεδομένου ότι το 50% των υπερτασικών είναι παχύσαρκοι, ενώ όπως επισήμαναν στο καυτό θέμα της υπέρτασης στη εγκυμοσύνη τα ποσοστά δείχνουν ότι το 5% των εγκύων παθαίνει εκλαμψία από την υπέρταση.