Ως  Παγκόσμια Ημέρα Φωνής  καθιερώθηκε  η 16η Απριλίου με τον κύριο σκοπό να αυξηθεί η δημόσια αίσθηση της σημασίας της φωνής και την ευαισθητοποίηση των προβλημάτων φωνής. Η  καθιέρωση αυτή άρχισε στην Βραζιλία το 1999 σαν Εθνική Ημέρα της Φωνής της Βραζιλίας . Ήταν  το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών των ιατρών,  των παθολόγων λόγου &  ομιλίας και των δασκάλων φωνητικής πού ανήκουν στον Βραζιλιάνικη Ακαδημία Λαρυγγολογίας & Φωνής.

 

Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθήθηκε από άλλες χώρες όπως  η Αργεντινή και η Πορτογαλία και η γιορτή της Φωνής της Βραζιλίας έγινε Διεθνής Ημέρα Φωνής .  Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας –Χειρουργική Κεφαλής &  Τραχήλου- τυπικά αναγνώρισαν την εορτή το 2002 και αυτό το χρόνο το γεγονός πήρε την ονομασία Παγκόσμιος  Ημέρα Φωνής.

 

Για το 2011 το μήνυμα είναι: “Έχουμε μια φωνή” (“We share a Voice”). Η ικανότητα   της φωνής να επικοινωνεί  συναισθήματα  και να επηρεάζει άλλους με θετικό ή αρνητικό τρόπο είναι  ένας σημαντικός παράγων στην σημερινή κοινωνία, η οποία  βασίζεται στη φωνή σαν εργαλείο δουλειάς . Επαγγελματίες  τραγουδιστές και δάσκαλοι είναι προβεβλημένα παραδείγματα  ανθρώπων  που οφείλουν  την επαγγελματική τους δουλειά στη φωνή τους. Επίσης πολλά άλλα επαγγέλματα όπως είναι οι ηθοποιοί, οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι δημοπράτες, τηλεφωνήτριες  κ.λ.π.  Ο αριθμός  των εργαζομένων που βασίζονται στην επικοινωνία  αυξάνεται ενώ ο αριθμός των χειρωνάκτων εργαζομένων μειώνεται .  Σε τέτοια κοινωνία προβλήματα φωνής έχουν σημαντική επίδραση στην επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων και στην ποιότητα της ζωής τους.

 

 

Μεταφορικά η φωνή είναι “ένα παράθυρο της ψυχής ”. Η φωνή μπορεί να αποκαλύψει τη  διάθεση, την ηλικία ή την αρρώστια . Μπορούμε να γοητευθούμε από την φωνή κάποιου . Η  φωνή  μπορεί να χρησιμοποιηθεί να καθησυχάσει άλλα επίσης να προκαλέσει, ή να φοβίσει.

 

Αν και η φωνή χρησιμοποιείται σαν καθημερινή βάση της ομιλίας οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την σημασία μόνον όταν προκύπτει  πρόβλημα φωνής. Συχνά τα προβλήματα φωνής είναι μόνον παροδικά, όπως στην περίπτωση  βραχνάδας από το κοινό κρυολόγημα, ή οφειλόμενο σε φωνητική  κόπωση, μετά από εκτεταμένη περίοδο ομιλίας. Όμως τα προβλήματα μπορεί να χρονίζουν εάν έχει γίνει κατάχρηση της φωνής ή υπερχρησιμοποίησή της όταν ήταν ευπαθής. Ο κίνδυνος  να πάθει ζημία η φωνή αυξάνεται ιδίως τις περιόδους που πάσχουμε από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού.

 

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι καταχρηστικές φωνητικές  συνήθειες της  φωνής που μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη φωνητική βλάβη. Η φωνή είναι αποτέλεσμα της ταλάντωσης των φωνητικών  χορδών η δομή των οποίων είναι πολύ λεπτεπίλεπτη και μπορεί να πάθει βλάβη. Μπορεί να γίνει ρήξη των  αιμοφόρων αγγείων των φωνητικών  χορδών κατά τη διάρκεια κλάματος  ή αρκετά δυνατής φώνησης (τσιρίδα). Κανονικά η πληγή  αναμένεται να ιαθεί   από μόνη της, αλλά όταν η φωνή μονίμως χρησιμοποιείται και ο ιστός- υμένας των φωνητικών  χορδών συνεχίζει να ερεθίζεται οι διαδικασίες  ιάσεως διαταράσσονται   και οδηγούν έτσι στην ανάπτυξη παθολογίας που προξενεί μόνιμη αλλαγή της φωνής. Εάν τα προβλήματα φωνής διαρκούν  πέραν των 3 εβδομάδων πιθανόν να καταδεικνύουν αναπτυσσόμενη  παθολογία του λάρυγγος και  επομένως πρέπει να εξεταστεί από έναν ειδικό ιατρό.

 

Ελπίζεται ότι η Παγκόσμιος Ημέρα Φωνής  θα εξαπλωθεί και να αντανακλά την αυξανόμενη σημασία της ανθρώπινης φωνής στην σημερινή κοινωνία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 

 

 

Μαρινέλλα Τσουκαλά, M.A., CCC-SLP
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας
ASHA Member

 

ΚΕΝΤΡΟ “λέγειν” ® Α.Ε.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΛΟΓΟΥ-ΦΩΝΗΣ-ΟΜΙΛΙΑΣ
ΛΕΩΦ. BΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 28
(ΑΓΑΛΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ)
116 35 ΑΘΗΝΑ-GR
ΤΗΛ: (+30)(210)72.53.611
ΦΑΞ: (+30)(210)72.53.611
www.legein.gr

#########