Πριν από μερικά χρόνια η κώφωση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε με τα πιο ισχυρό ακουστικό βαρηκοίας και πολλές φορές το αποτέλεσμα ήταν η κωφαλαλία, και η μόνη δυνατή λύση η νοηματική γλώσσα. Σήμερα, το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το βιονικό αυτί) μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση

.

 

Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του 10ου Πανευρωπαικού Συνεδρίου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στα παιδιά (ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη, 12-15 Μαίου 2011), Θωμάς Νικολόπουλος «τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν όχι μόνο την Ελληνική προφορική γλώσσα αλλά και Αγγλικά και Γερμανικά και άλλες γλώσσες!

 

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα?

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δυο μέρη – το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό. Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοίας πίσω από το αυτί.  Στην δε ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς,  ο κ Νικολόπουλος απάντησε ότι λόγω του ότι πάνω από 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειοψηφία των κωφών. ‘Όμως η αίσθηση αυτή  δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικες και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικες, εκ γεννετής κωφοί, που χρησιμοποιούν την νοηματική σαν γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει τη προφορική γλώσσα. Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.

Αν όμως οι εκ γεννετής κωφοί ενήλικες έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη.

 

Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά, που είναι εκ γεννετής κωφά, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση.  Αν και δεν άκουσαν ποτέ και δεν έχουν ακουστικές μνήμες, η ακοή μέσω του εμφυτεύματος είναι πολλές φορές αρκετή για την ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης και στη συνέχεια του προφορικού λόγου, με την αναγκαία εκπαίδευση. Ο καθηγητής O’Donoghue από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, επίσημος προσκλημένος στο Συνέδριο τονίζει ‘Οσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο!. Εφ’ όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοίας χωρίς αποτέλεσμα’.  Στην δε  ερώτηση αν χρειάζεται εκπαίδευση, ο καθηγητής συμπληρώνει ‘Για τους ενήλικες και παιδιά που είχαν ομιλία όταν συνέβη η κώφωση, δεν χρειάζεται εντατική εκπαίδευση και λογοθεραπεία. Συνήθως μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια, με λίγη βοήθεια, αποκτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αρκετά όμως μικρά, εκ γεννετής κωφά, παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης, και λογοθεραπείας..

#########