Είμαστε οι δύο καρδιοχειρουργοί, οι οποίοι επί ένα μήνα υφίστανται έναν άνευ προηγουμένου δημόσιο διασυρμό, ο οποίος ξεκίνησε από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Λοβέρδο, και δυστυχώς συνεχίζεται με δηλώσεις και συνεντεύξεις των αρμοδίων, οι οποίοι γνωρίζουν την αλήθεια (ή όφειλαν να την γνωρίζουν), αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να συντηρούν τον διασυρμό μας και να επιχειρούν να μας εξοντώσουν, φορτώνοντάς μας με ευθύνες και συμπεριφορές που δεν είχαμε και που δεν θέλουμε να έχουμε. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, δυστυχώς, εντάσσεται και η συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» κ. Παπασάββα, που δόθηκε στο περιοδικό  «Κ», τεύχος 442, σελ. 8-10, στις 20.11.2011.

 

Η ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο μας, βαρύνει εξ ολοκλήρου  την Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον ίδιο τον Διοικητή προσωπικά, ανεξάρτητα εάν προσπαθούν με συνεντεύξεις και με δημόσιες δηλώσεις να αποσείσουν τις αποκλειστικές τους ευθύνες κατασυκοφαντώντας μας, αλλά και να μας τρομοκρατήσουν με το να μας θέσουν σε διαθεσιμότητα, με τη διενέργεια επανειλημμένων σε βάρος μας Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων και την παραπομπή μας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σεβόμενοι τον χρόνο και τον χώρο, σας γνωστοποιούμε επιγραμματικά τα ακόλουθα:

1. Η δυσλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, δεν οφειλόταν «σε έλλειμμα κυρίως επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των γιατρών», αλλά στην υποστελέχωση του Κέντρου με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης. Δύο χρόνια πριν, στο Κέντρο υπηρετούσαν πέντε Καρδιοχειρουργοί και πέντε Καρδιοαναισθησιολόγοι και δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο επί ενάμιση  χρόνο, το Κέντρο να λειτουργεί μόνο με δύο Καρδιοχειρουργούς και μία Καρδιοαναισθησιολόγο, γεγονός το οποίο από μόνο του συνιστά δυσλειτουργία. Και  η υπεύθυνη Διοίκηση το μόνο που κατάφερε ήταν η πρόσληψη ενός Καρδιοχειρουργού (σε 4 κενές θέσεις), ενώ ένας ακόμη Καρδιοχειρουργός και μία Καρδιοαναισθησιολόγος εδώ και 10 μήνες περιμένουν το διορισμό τους.

2. Όπως ήταν φυσικό, η υποστελέχωση είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν στο μισό οι ημέρες χειρουργείου και καρδιακών καθετηριασμών. Η λίστα των παιδιών που περίμεναν για χειρουργείο μεγάλωνε επικίνδυνα, αφού οι γιατροί αδυνατούσαν να προγραμματίσουν τα χειρουργεία σε εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα  να διαμαρτύρονται οι γονείς των μικρών ασθενών. Και αυτό, η Διοίκηση του Νοσοκομείου το εμφανίζει ως μείωση του κόστους, χωρίς μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

3. Η Διοίκηση, όμως, αντί ν’αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, θεώρησε σκόπιμο πρώτα να κλείσει το Κέντρο (14.10.2011), μηδενίζοντας και το κόστος, κι έπειτα να θέσει σε αργία τους γιατρούς (27.10.2011), διαρρέοντας στον τύπο βαρύτατες κατηγορίες εναντίον τους («διαπληκτίζονταν πάνω από ναρκωμένα παιδιά και δεν τα χειρουργούσαν», «είχαν στήσει κύκλωμα που έστελνε παιδιά στο εξωτερικό» κλπ), ενώ γνώριζαν ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν αβάσιμες και γι’αυτό δεν τις υιοθέτησαν ποτέ επισήμως ούτε και τις απήγγειλαν ποτέ σε βάρος μας.

4. Όταν ερωτάται «αν είναι αλήθεια ότι οι γιατροί διαπληκτίστηκαν ακόμη και πάνω από ένα παιδί που ήταν ναρκωμένο», ο κ. Διοικητής αναδιπλώνεται. Τα (πολλά) «ναρκωμένα παιδιά», που ανέφεραν κάποιες εφημερίδες, γίνονται (ένα) «συμβάν», για το οποίο «γίνεται ένορκη διοικητική εξέταση… και αναμένουμε το πόρισμα». Και αναμένοντας το πόρισμα, οι γιατροί διασύρονται στο Πανελλήνιο.

5. «Δεν (το) γνωρίζει» αν «λειτουργούσε κύκλωμα γιατρών, που έστελνε μαζικά τα παιδιά να χειρουργηθούν στο εξωτερικό». Και τότε γιατί δεν έχει διαψεύσει τα όσα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί «κυκλώματος» γράφτηκαν για τους σημερινούς γιατρούς του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου σε συγκεκριμένες  εφημερίδες;  Δεν τον απασχολεί η φήμη του Νοσοκομείου που διοικεί; Και εν πάση περιπτώσει, η παραπομπή των μικρών ασθενών στο Ωνάσειο είναι τιμητική για τη Διοίκηση και το Νοσοκομείο;

6. «…το κέντρο θα ξαναλειτουργήσει αναβαθμισμένο». Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έχει τόσο δυσφημιστεί από την ίδια τη Διοίκηση του νοσοκομείου, τη Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και του ίδιου του Υπουργού Υγείας, ώστε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαταστήσει την τρωθείσα φήμη του. Όσο για την “πρόσληψη τριών νέων παιδοκαρδιοχειρουργών με διεθνή διαγωνισμό σε ενάμιση μήνα” (δηλώσεις Διοικητή 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη στη ΝΕΤ, 25.10.2011), αυτό είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Πρώτον, η προκήρυξη των θέσεων Παιδοκαρδιοχειρουργών δεν έχει καν ξεκινήσει. Δεύτερον και σπουδαιότερον, δεν προβλέπεται πρόσληψη Καρδιοαναισθησιολόγων, χωρίς τους οποίους καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις δεν γίνονται, όσοι Παιδοκαρδιοχειρουργοί και να προσληφθούν.

Τονίζουμε ότι Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» είναι το μοναδικό δημόσιο της Ελλάδας, στο οποίο κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτή τη χώρα, έβρισκε υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες για το πρόβλημα υγείας του παιδιού του, χωρίς καμιά επιβάρυνση. Το κλείσιμο αυτού του Κέντρου επιφέρει βαρύ πλήγμα στη δημόσια υγεία και στον αγώνα μας να ξανανοίξει ζητάμε και τη δική σας συμπαράσταση.

Η εφημερίδα σας, η οποία πρεσβεύει την αντικειμενική ενημέρωση, οφείλει να δημοσιεύσει και την “άλλη άποψη” στα παραπάνω ερωτήματα, η οποία τεκμηριώνεται και με σειρά εγγράφων, που είναι στη διάθεσή σας.

 

Με τιμή,

 

 

Γεώργιος Καλαβρουζιώτης                                  Αντώνιος Καλλικούρδης

Επιμελητής Α’ ΕΣΥ                                              Επιμελητής Α’ ΕΣΥ

Χειρουργός Θώρακα-Καρδιάς                              Χειρουργός Θώρακα-Καρδιάς

Νος. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»                           Νος. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

#########