Αρχική Ειδήσεις - Νέα Η Εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού από την χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Η Εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού από την χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Ι.Σ.Α. πέρα για πέρα άδικη ανισότιμη την μεταχείριση του ιατρικού προσωπικού από την πλευρά της Κυβέρνησης εξαιρώντας τους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο σχετικό Νόμο. Άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι ότι οι γιατροί ασκούν ένα επικίνδυνο – λειτούργημα, όντας  καθημερινά εκτεθειμένοι σε πάσης φύσεως κινδύνους για την προσωπική τους υγεία. Είναι ένας κίνδυνος πραγματικός απρόβλεπτος, συνυφασμένος με την ίδια τη φύση του επαγγέλματός τους. Σκοπός του νομοθέτη είναι αναμφισβήτητα  η διατήρηση η χορήγηση του συγκριμένου επιδόματος στους απασχολούμενους στις ειδικότητες εκείνες που κατά την άσκηση της εργασίας τους βιώνουν ιδιαίτερες συνθήκες από άποψη ασφάλειας, άλλως επικινδυνότητας.

 

Είναι προφανές ακόμη και κατά τους κανόνες της κοινής λογικής και , ότι εκ των ιατρών ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πλήθος λειτουργικών ελλείψεων του Ε.Σ.Υ., εκτελώντας από χρέη τραυματιοφορέα, αιμοληψίες, λήψεις και μεταφορά βιολογικών υγρών, συμμετοχή σε χειρουργεία, αλλαγές κ.α., αλλά και οι εργαστηριακοί και χειρουργοί ιατροί θα έπρεπε να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς με γνώμονα ότι υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες ή εργαστήρια  όπου σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κινδύνους.  Ενδεικτικά έχει καταγραφεί ικανός αριθμός μολύνσεων από ηπατίτιδα και άλλα μεταδοτικά νοσήματα.

Η παραταύτα άρνηση της πολιτείας να αποδεχθεί το αίτημά μας, όταν μάλιστα τούτο αναγνωρίζεται σε πολύτιμους συνεργάτες των ιατρών (νοσηλευτές και άλλα υγειονομικά επαγγέλματα)  αντίκειται ευθέως στις διατάξεις των 4 και 22 παρ. 1 ε-δ. β’ του Συντάγματος, με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της ισότητας και ειδικότερα, η υποχρέωση παροχής ίσης αμοιβής για ίσης αξίας, οι οποίες αρχές αποτελούν νομικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες και δεσμεύει πρωτίστως τον κοινό νομοθέτη. Επομένως, αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί από τη ρύθμιση , χωρίς λόγο, άλλη κατηγορία, για την οποία συντρέχει ο λόγος που δικαιολογεί την ειδική ευνοϊκή μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή διάκριση, είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική.

Καλούμε τη Νέα Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εργασίας, σε πνεύμα δικαίου και ισονομίας, άμεσα να επανεξετάσει το ζήτημα της εξαίρεσης του ιατρικού προσωπικού από τη λίστα των ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τα οποία σημειωτέων είναι και βαρέα, ανταποδίδοντας το πρέποντα σεβασμό σε μια τάξη λειτουργών με ανυπολόγιστη κοινωνική προσφορά.

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                   ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ