Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (WSDPD) του ΟΗΕ και της UNESCO, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 μέσα στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα η ενδιαφέρουσα εκδήλωση-διάλεξη του διακεκριμένου πλαστικού χειρουργού και επίτιμου προξένου της Βραζιλίας Δρ. Ιωάννη Λύρα με τίτλο  «Από την Αρχαία στη Μοντέρνα Πλαστική Χειρουργική.

Τα προσωπεία των Φαραώ και τα πορτραίτα του Φαγιούμ ως πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη Βραζιλιάνικη και Ευρωπαϊκή Πλαστική Χειρουργική. Η επίδραση της Αρχαίας Αιγυπτιακής τέχνης στη σύγχρονη επιστήμη της αισθητικής ιατρικής ».

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΑΜΚΑ) και του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Βραζιλίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Ivo Pitanguy (EAPS – ACEIP) όπου Πρόεδρος είναι ο Δρ. Ιωάννης Λύρας .

Ο ομιλητής, διεξοδικά ανέσυρε με ευχάριστο οπτικοακουστικό τρόπο μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα της κοιλάδας του Νείλου, διάφορες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία των καλλιτεχνικών προτύπων της αρχαίας Αιγύπτου για τους σύγχρονους «γλύπτες» της εξωτερικής μορφής και του σώματος, τους Αισθητικούς και Επανορθωτικούς Πλαστικούς Χειρουργούς.

 

Επίσης ανέσυρε από τη λήθη της Ιστορίας μεθόδους που είχαν χρησιμοποιηθεί στην Αρχαία Πλαστική Χειρουργική ώστε βελτιωμένες αυτές οι μέθοδοι να αποδώσουν εν ζωή, στους ανθρώπους του σήμερα την ομορφιά που συνήθως απέδιδαν αμέσως μετά την απώλειά της οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι στους ανθρώπους της Αρχαιότητος. Τελικά υπήρχε πλαστική χειρουργική στην Αρχαία Αίγυπτο; Τα προσωπεία του Φαραώ Ραμσή Β’ του μεγάλου, της βασίλισσας Νεφερτίτης, της βασίλισσας Κλεοπάτρας, των ευπόρων κατοίκων του Φαγιούμ και διάφοροι πάπυροι από την μεγάλη βιβλιοθήκη που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια και ο κυβερνήτης Πτολεμαίος στο Ελληνιστικό Πανεπιστήμιο της Αιγύπτου αποδεικνύουν πως ναι.!

 

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Δρ Χισάμ Νταρουίς Μορφωτικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, και ο Mr. Gustavo Bezerra πρώτος γραμματέας της πρεσβείας της Βραζιλίας.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης, του επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, νομικού, δικαστικού και διπλωματικού σώματος, του εφοπλιστικού και επιστημονικού κόσμου, όπως επίσης και εκπρόσωποι αρκετών ξένων κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους διακρίναμε τον Πρέσβη Κο Ιωάννη Χριστοφίλη διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρέσβη Κο Κωνσταντίνο Πιπερίγκο σύμβουλο του τμήματος πρωτοκόλλου και την Κα Ρέα Στουραϊτου από το τμήμα εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Επίσης τον Πρέσβη του Μεξικό Κο Tarcisio Navarrete-Montes de Oca, αρκετούς διπλωμάτες και Μορφωτικούς ακολούθους από τις Πρεσβείες της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Μεξικό, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Παλαιστίνης και της Πορτογαλίας κλπ καθώς και τους επίτιμους προξένους της Ιταλίας Κο Χρήστο Παπαβασιλείου, της Ναμίμπια Κο Ευάγγελο Παπίστα, της Πορτογαλίας Κο Ηρακλή Ιερονυμάκη, τον Πρέσβη Κο Ιωάννη Νεονάκη και εκπροσώπων μορφωτικών ιδρυμάτων και φορέων άλλων χωρών, Παρών και ο Αντιπρόεδρος του Προξενικού Σώματος Ελλάδος (CCG), Διπλωμάτης Cristian Font Calderon΄από την Ισπανία.

Παρόντες ήταν επίσης ο Κος Μιχαήλ Κωβαίος έφορος πολιτιστικών θεμάτων του συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Κος Mohamed Rashad El Zafzaf γενικός γραμματέας της Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής κοινότητος Ελλάδος Κος Ναίμ Ελγαντούρ με τη σύζυγό του Κα Άννα Στάμου όπως και μέλη της Πολωνικής και της Βραζιλιάνικης κοινότητας στην Ελλάδα (αθλητές κλπ).

 

Από τον επιστημονικό κόσμο διακρίναμε αρκετούς καθηγητές και ιατρούς, μεταξύ αυτών: τον Καθηγητή χειρουργικής Κο Ευάγγελο Χατζηγιαννάκη με την σύζυγο του, τον καθηγητή γναθοχειρουργικής Κο Χρήστο Μάρτη, τον ακτινολόγο αντιπρόεδρο της Μαστολογικής Εταιρείας Καθηγητή Κο Βασίλη Γεωργούντζο, τον αντιπρόεδρο του εθνικού κέντρου φαρμακευτικής έρευνας και τεχνολογίας (ΕΦΕΤ) και του φαρμακευτικού συλλόγου Ελλάδος Κο Γεώργιο Κιοσέ, κ.α.

 

Παρευρέθησαν επίσης οι εφοπλιστές: Κος Παναγιώτης και η Κα Νίλλυ Λιγνού καθώς και ο Κος Ευάγγελος και Κα Έλλη Τζανετάτου. Επίσης είδαμε τους δημοσιογράφους: τ. Βουλευτή- Σοφία Βούλτεψη, τον Κώστα Μαρδά, Νίκο Μπουτσίκο, Ζαχαρία Γεωργούση, Ελεάννα Κυρκιλή, Άντζυ Νομικού κ.α., αρκετούς ηθοποιούς, αρχαιολόγους , συγγραφείς, ιατρούς και οδοντιάτρους. Φυσικά και την Δρ Παρή Ράπτη, ιατρό ενδοκρινολόγο, σύζυγο του Δρ Ιωάννη Λύρα.

Ήταν μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εκδήλωση ως αντίβαρο της εσωστρέφειας που επικρατεί στη χώρα μας αυτή την εποχή.

#########