Η εμφάνιση του προσώπου ήταν ανέκαθεν ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες , από αρχαιοτάτων χρόνων

Οι απαιτήσεις τεράστιες και άσχετες με την μόδα , την αισθητική ή τις συνήθειες της εποχής.

Τα τελευταία 10 χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εξοπλίσει την πλαστική χειρουργική με εργαλεία και τεχνική ασφάλεια και ιδιαίτερα αποτελεσματική στον τομέα της αντιγήρανσης.Ας μην λησμονούμε όμως ότι τα καλά και εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν να κάνουν πρωταρχικά με τις ενδείξεις που βάζει ο έμπειρος γιατρός γνωρίζοντας ότι ο συνδυασμός μεθόδων και εργαλείων εξασφαλίζει την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

 

 

Όσον αφορά στις μη επεμβατικές μεθόδους καταπολέμησης των εξωτερικών σημείων ( που αφήνει ο χρόνος περνώντας ) γήρανσης του προσώπου , πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το υαλουρονικό οξύ το οποίο χρησιμοποιούμε για την μείωση του βάθους των ρυτίδων του προσώπου , την τόνωση των ζυγωματικών (μήλων) , τη βελτίωση της ποιότητας τους και των βλεφάρων και την μείωση των πτυχών τους , την τόνωση των φρυδιών και άλλα πολλά.

Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και πυκνότητες υαλουρονικού οξέως. Αυτό που είναι όμως αδιαπραγμάτευτο είναι η πλήρης και ολική απορροφησιμότητά του . Δεν πρέπει να περιέχει κανένα μόνιμο συστατικό διότι αυτά δημιουργούν κοκκιώματα δηλαδή φλεγμονές οι οποίες δε μπορούν να αφαιρεθούν παρά μόνο χειρουργικά με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η τοποθέτηση του υαλουρονικού πρέπει να γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα βάθους στους ιστούς, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα , τα οποία διαρκούν γύρω στους 12 μήνες.

Ο συνδυασμός του με βοτουλινική τοξίνη ευρέως γνωστή με το εμπορικό όνομα Botox , για την καταπολέμηση των ρυτίδων του μετώπου και του «ποδιού της χήνας»,δηλαδή του έξω άκρου των ματιών , απαιτείται τις περισσότερες φορές για πολύ πιο συγκροτημένα αποτελέσματα.

Η εφαρμογή του , θα πρέπει να συνδυάζει την καθαρότητα του μετώπου με τη διατήρηση όμως μιας δυνατότητας έκφρασης για πιο φυσικό και καλύτερο, αισθητικό αποτέλεσμα.

Η διάρκεια του εκτιμάται γύρω στους 6 μήνες. Όσο πια συχνά όμως επαναλαμβάνεται τόσο περισσότερο διαρκεί. Μετά την παρέλευση της δράσης του , η περιοχή επανέρχεται στην πρωτύτερη κατάστασή της.

Η ταυτόχρονη χρήση μεσοθεραπείας βελτιώνει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα. Είναι συνδυασμός νερού , υαλουρονικού, βιταμινών και διάφορων ιχνοστοιχείων , τα οποία ενώνονται κάτω από την επιδερμίδα και της προσδίδουν εντυπωσιακή στιλπνότητα και λάμψη. Καταφέρνουν να μειώσουν για 3 έως 4 μήνες και τις μικρές ρυτίδες της επιδερμίδας που δεν καταπολεμούνται με το υαλουρονικό οξύ. Είναι θεραπεία εφαρμόσιμη σ’οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα , μακράς διαρκείας , μπορούμε να συνδυάσουμε όλα τα προηγούμενα με ανάπλαση και σύσφιξη του προσώπου με laser . Κορυφαίο στην κατηγορία αυτή το fractional laser , αναπλάθει με αποτελεσματικότητα και ακρίβεια τις περιοχές στις οποίες στοχεύει. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η ηλιακή ακτινοβολία. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η εφαρμογή του τους κρύους μήνες.

Οι μέθοδοι αυτοί προκρίνονται ως οι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για την συντηρητική θεραπεία του προσώπου.

Σε τέτοιο σημείο που απομακρύνουν για λίγα χρόνια τη χειρουργική αντιμετώπισή του.

Η συνδυασμένη χρήση τους είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των ειδικών για την διατήρηση της φρεσκάδας , την λάμψης και της αναγέννησής του , χαρακτηριστικά ποθητά από όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων.

 

 

 

Γεώργιος Βασιλικός

Πλαστικός χειρουργός

Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικεύθηκε στη Χειρουργική στην Αθήνα στην Γ’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην
Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν στο Βέλγιο.
Νοσοκομείο “Ιασώ General”,χειρουργική προσώπου, μαστού και κοιλίας.

#########