ΑΘΗΝΑ:   Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2011

Αμφιθέατρο Σχολής Μωραΐτη

Ώρες: 08:30 – 15:00

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα
www.logopedists.gr

Στόχοι της ημερίδας είναι :

1.      Η ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον Τραυλισμό: φορέων ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτών και συναφών ειδικοτήτων ψυχικής υγείας, παιδιάτρων, εκπαιδευτικών και σπουδαστών τμημάτων παιδαγωγικών επιστημών και επιστημών του ανθρώπου.

2.      Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωσή των γονιών παιδιών που τραυλίζουν και των εφήβων – ενηλίκων που τραυλίζουν σχετικά με τον τραυλισμό και τους σύγχρονους τρόπους παρέμβασης.

3.      Η υποστήριξη της «Πρωτοβουλίας των Προσώπων που Τραυλίζουν» για τη δημιουργία πανελλαδικού σωματείου για τον τραυλισμό, κατά τα πρότυπα αντιστοίχων σωματείων του εξωτερικού.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με τη φύση του τραυλισμού, την αιτιολογία του, την πορεία εξέλιξης αλλά και τους τρόπους παρέμβασης στην προσχολική, σχολική ηλικία και στους ενηλίκους. Πρόσωπα που τραυλίζουν και γονείς παιδιών που έχουν αντιμετωπίσει ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τραυλισμό θα παρουσιάσουν την δική τους εμπειρία και θα ενημερώσουν το κοινό για την πρωτοβουλία δημιουργίας οργανωμένου πανελλαδικού σωματείου. Εκτός των  εισηγήσεων ειδικευμένοι θεραπευτές θα απαντήσουν σε ερωτήματα του κοινού στα πλαίσια μιας διαδραστικής συζήτησης.

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο κ. Kurt Eggers  καθηγητής στο πανεπιστήμιο Lessius του Βελγίου και υπεύθυνος του προγράμματος European Clinical Specialization in Fluency Disorders.  Μεταξύ των Ελλήνων ομιλητών συμμετέχουν (αλφαβητικά): Ελένη Μητροπούλου, Θεόδωρος Μπαλτάς, Κατερίνα Ντούρου, Ειρήνη Πετράκη, Γιώργος Φούρλας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Μιρέλα Χωριανοπούλου.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη  στα πλαίσια της  προσπάθειας συνεισφοράς του  Πανελληνίου  Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών στην  επιμόρφωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και στην ενημέρωση της κοινότητας.

Την επιστημονική οργάνωση της Ημερίδας υλοποίησε η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τις Διαταραχές της Ροής της Ομιλίας (ΟΕΕ) του ΠΣΛ μέλη της οποία είναι: Καλλιόπη Γιαννακάκη, Κατερίνα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαρούσος, Ελένη Μητροπούλου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Κατερίνα Ντούρου, Μιρέλα Χωριανοπούλου και ο συντονιστής της ΟΕΕ,  Γιώργος Φούρλας.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας στην ημερίδα.

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα
www.logopedists.gr

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας. Από αυτά, το 1% (περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα) θα εδραιώσει έναν μόνιμο τραυλισμό, έναν τραυλισμό ο οποίος τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με κολλήματα, επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα μειονεξίας, ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε σχεδόν πλήρη απομόνωση και σιωπή, ορισμένες φορές και σε ακραίες αντιδράσεις απόγνωσης. Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν γίνονται συχνά αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται, αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις και ο κοινωνικός τους ρόλος προσδιορίζεται από τη διαταραχή τους και όχι από την αξία του προσώπου τους.

#########