Αρχική Ειδήσεις - Νέα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”

“Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

22, 23, 24 Σεπτεμβρίου 2011, Αθήνα, Αίθουσα του Μετρό, Σύνταγμα .

11, 12 Οκτωβρίου 2011, Μαρούσι, Αίθουσα Δημαρχείου

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς στο τέλος Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι..) στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων

, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Συγκεκριμένα από 22 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2011, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, 11 και 12 Οκτωβρίου 2011, στην αίθουσα του Δημαρχείου , γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Ποια ανάγκη ώθησε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. για το πρόγραμμα “Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου”;

Η βασική ανάγκη ήταν η διαπίστωση ότι η ‘επιδημία’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων με εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου και την ανάγκη της πρόληψης, έτσι ώστε να αντιστραφεί η διαρκώς αυξανόμενη επίπτωσή τους σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Από τα που είναι στη διάθεσή μας για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη ελέγχου του καρδιακού ρυθμού. Παρατηρούνται επίσης ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό . Παράμετροι επικίνδυνοι για την καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η επίσης άποψη του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για ορθή και εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του προγράμματος “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., που στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.