– Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον οικισμό του Λαυρίου
– Επιτακτική ανάγκη για μεταστέγαση των αιτούντων άσυλο
– Αρνείται την μεταστέγαση η Επιτροπή εκπροσώπησης προφασιζόμενη ανυπόστατους λόγους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την περαιτέρω διαμονή στο ετοιμόρροπο κτίριο Α και όλους τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί

Σήμερα, 27 Ιουλίου 2011 και ώρα 09:30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκου Μπόλαρη, με εκπροσώπους των αιτούντων άσυλο του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, η οποία έλαβε χώρα στο κτήριο του Υπουργείου Υγείας.

Η συνάντηση αφορούσε την άμεση εκκένωση του κτιρίου Α’ του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής στο οποίο και διαμένουν οι αιτούντες άσυλο.

Η άμεση ανάγκη για μεταστέγαση τους προκύπτει από το γεγονός ότι το κτίριο Α’ έχει κριθεί στατικά ανεπαρκές και επικίνδυνο, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησαν κρατικές τεχνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες το ανώτατο όριο αντοχής του εν λόγω κτιρίου είναι της τάξεως 3ων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Με το δεδομένο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδίων, στη δημιουργία οικισμού σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Λαυρίου, ο οποίος αριθμεί είκοσι (20) λυόμενους οικίσκους 25τ.μ. έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση σεισμοπαθών από την ελληνική πολιτεία.

Ήδη από την 26η Μαΐου 2011, οι ένοικοι έχουν ενημερωθεί, από το Διευθυντή του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, ότι πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η μεταστέγαση τους στους προκατασκευασμένου οικισμούς. Μέχρις στιγμής έχουν οριστεί δύο ημερομηνίες εκκένωσης καθώς η πρώτη δεν τηρήθηκε. Ως δεύτερη έχει οριστεί η 31η Ιουλίου 2011.

Με δεδομένο ότι:

• το κτίριο Α’ του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Λαυρίου έχει κριθεί ακατάλληλο και επικίνδυνο
• προέχει η ζωή και η ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί
• το Υπουργείο έχει δαπανήσει σημαντικά κονδύλια για την κατασκευή του νέου οικισμού
• η διαμονή των αιτούντων άσυλο στο Κέντρο είναι προσωρινή, εν αναμονή της εξέτασης των αιτήσεων τους για παροχή ασυλίας
• στις συναντήσεις η επιτροπή εκπροσώπησης αρνείται τη μεταστέγασή τους προφασιζόμενη ανυπόστατους λόγους, αγνοεί τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τις ζωές τους η παραμονή στο επικίνδυνο κτίριο Α’, αναλαμβάνοντας έτσι ακέραια την ευθύνη,

το Υπουργείο Υγείας θα προβεί στην άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και των αρμόδιων αρχών (Εισαγγελία Αθηνών, αρμόδια πολεοδομία, Ελληνική Αστυνομία και Υπουργείο Οικονομικών ως ιδιοκτήτη του ακινήτου).

#########