Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεικής ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη η οποία έγινε στις το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία .Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αδρά τόσο στα αίτια όσο και στις ενώ στο μέλλον με αφορμή και τα ερωτήματα σας θα τα αναλύσουμε περαιτέρω.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά ,ψυχογενή και μεικτά. Τα οργανικά αίτια σε αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ,υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο), νευρογενή ( ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα ,νόσο του Parkinson ,εγκεφαλικό ,χειρουργική της πυέλου κ.α.), ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό, υπό και υπερθυρεοειδισμό), ανατομικά (συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους ), οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα διαθέτουμε αξιόπιστες λύσεις για όλους τους ασθενείς με προβλήματα στύσης. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκουν τα φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, τανταλαφίλη, βαρδεναφίλη) τα οποία είναι στο 70-80% των ασθενών και η συσκευή vacuum (προκαλεί τεχνητή στύση χρησιμοποιώντας κενό αέρα). Στην δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεικές ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση προκαλούν στύση. Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεικών προθέσεων οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Τέλος υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση θα πρέπει να  διακόψουν το κάπνισμα, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους, να μειώσουν το stress καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

 

Dr. Κωνσταντίνος Ρόκκας

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθύντης του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας