Δύο στις τρεις γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέες, έχουν ραβδώσεις οι οποίες οφείλονται στη ρήξη των ελαστικών ινών του δέρματος. Οι αιτίες που συνδέονται με τη δημιουργία των ραβδώσεων είναι:

  • Η διαστολή του δέρματος εξαιτίας της αύξησης του όγκου
  • Οι ορμονικές διαταραχές που κάνουν εύθραυστες τις ίνες κολλαγόνου και τις ελαστικές ίνες του δέρματος (εγκυμοσύνη, εφηβεία)
  • Ο κληρονομικός παράγοντας που διαθέτει λιγότερο ή περισσότερο (ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος), καθώς επίσης και η υπερβολικά απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους.

Κύρια εντόπιση

Κοιλία: Οι ραβδώσεις του δέρματος χαρακτηρίζονται από παράλληλες λωρίδες χρώματος ανοικτού πορφυρού ή λευκού. Εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα, στο στήθος, στους γλουτούς και στους μηρούς.

Στήθος: Το στήθος δεν έχει κανένα μυ, η στήριξή του εξαρτάται μόνον από την ποιότητα του δέρματος. Καθώς μεγαλώνει σε όγκο, το δέρμα, θα τεντωθεί και αυτό έχει σα συνέπεια τη δημιουργία ραγάδων. Το ίδιο συμβαίνει και όταν έχουμε απότομες αυξομειώσεις βάρους. Έτσι ακόμη κι αν η δερματική ελαστικότητα και σταθερότητα είναι υπόθεση κατασκευής του οργανισμού, είναι αναγκαίο να προστατευθεί η ελαστικότητα του στήθους και η σφριγηλότητα του δέρματος.

Αντιμετώπιση και πρόληψη των ραβδώσεων

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ραβδώσεων είναι η πρόληψη. Η χρήση τοπικά ειδικής κρέμας θρέψης επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και βελτιώνει την πορεία της κερατινοποίησης. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και επιδρώντας στο χόριο ισχυροποιεί τον ιστό στήριξης. Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπάρχουσες ήδη ραγάδες επιταχύνοντας:

  • Βελτίωση της υφής  με μείωση του βάθους.
  • Βελτίωση του χρώματος με εξασθένιση του κοκκινίσματος.
  • Βελτίωση της εμφάνισης με μείωση του μεγέθους των ραγάδων.
  • Ενίσχυση της κυτταρικής δραστηριότητας και αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Τα δραστικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των ραγάδων είναι:

  1. Γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG), Φιπρονεκτίνη (Fibronectin) και Καρβοξυμεθυλοβηταγλουκάνη (CM β- Glucan). Είναι πρωτοποριακές ουσίες που είναι συστατικά του δέρματος. Οι ουσίες αυτές  διεισδύουν μέσα στο χόριο, διεγείρουν τα κύτταρα και παράγουν ενδογενή προϊόντα που εμποδίζουν τη δημιουργία ραβδώσεων.
  2. Φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι τα ασαπωνοποίητα του ελαίου του φύτρου του σίτου, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ΦΙΛΑΡΓΙΝΗΣ, που διατηρεί τη σφριγηλότητα του δέρματος, προλαμβάνοντας τη διαδερματική χαλάρωση και προστατεύοντας τις ίνες ελαστίνης.
  3. Ειδικά φυτικά εκχυλίσματα, (Centella Asiatica, Cola Acuminata, Ruscus Aculeatus, Pollen) και τα φύκια Spirulina Maxima των οποίων η χρήση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
  4. Η προβιταμίνη Β5 η οποία βοηθά στη διατήρηση ή στην επανάκτηση μιας “φυσιολογικής” κεράτινης στοιβάδας.
  5. Ελαστίνη- κολλαγόνο οι οποίες διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος

Τέλος  είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού σταθερού βάρους καθώς και η γυμναστική βοηθούν πολύ στην πρόληψη των ραγάδων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η γυμναστική.

Προτεινόμενες ασκήσεις

Αν σας αρέσει η άσκηση ή κάποιο άθλημα, όπως ορειβασία αναρήχηση, ιππασία, συλλογικά σπορ, σκι. Ορισμένα σπορ είναι ιδανικά: για παράδειγμα η κολύμβηση σε κρύο νερό (όχι πολύ κρύο) που συνδυάζει την άσκηση με τη σύσφιξη.

Το Βάδισμα θεωρείται το καλύτερο σπορ. Κάνει καλό στα πόδια, στην εντερική λειτουργία, στους κοιλιακούς μύες. Μισή ώρα βάδισμα  είναι ότι πρέπει για την υγεία και επί πλέον σας βοηθά να πάρετε περισσότερο οξυγόνο.

Η γυμναστική βοηθάει στη σφριγηλότητα και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.

Μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σπίτι σας.

Δουλέψετε τους κοιλιακούς, κάντε ποδήλατο: Ξαπλώστε σε μια επίπεδη επιφάνεια και ακουμπισμένη στους αγκώνες κάντε ποδήλατο με τα πόδια.

 

 

Τάνια(Σουλτάνα) Βλαδένη

Ιατρός Δερματολόγος – Υγιειονολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομ. ‘’ΥΓΕΙΑ’’
Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Το Μεταπτυχιακό (M.Sc.) το έκανε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ως υγιεινολόγος.
Εκπαιδεύτηκε σε εφαρμογές laser στο Νοσοκομείο Α. Συγγρός.
Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Δερματολογίας EADV και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Δερματολογίας ESPD.

#########