Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στο ʼτυπο Συμβούλιο Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Σόποτ της Πολωνίας στις 5-6 Ιουλίου 2011 κατά το οποίο ζητήθηκαν τα θέματα των μεταμοσχεύσεων, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ηλεκτρονική υγεία (eHealth) καθώς και οι διαταραχές επικοινωνίας στα παιδιά που είναι και τα βασικά θέματα της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ. Θέματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και για τα οποία ο κ. Λοβέρδος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

 

Στο θέμα των μεταμοσχεύσεων η Ελλάδα έτυχε των επαίνων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας αναφέροντας ότι είναι η πρώτη χώρα που έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της την Οδηγία 2010/53ΕΕ για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρωπίνων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση.

Ο κ. Λοβέρδος κατά την παρέμβαση του στο θέμα των προσδιοριστικών παραγόντων της υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ασθένειες που οφείλονται στις μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό προλαμβάνονται με την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου και συγκεκριμένα το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνεύματος, την ανθυγιεινή διατροφή και τη μη άσκηση.
Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η μάχη κατά της επιδημίας των χρόνιων παθήσεων μαζί με την αναμόρφωση του συστήματος υγείας είναι οι βασικές προτεραιότητές της πολιτικής υγείας στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με έμφαση στη μείωση του καπνίσματος, στην υγιεινή διατροφή, στην άσκηση και στον αθλητισμό είναι τομείς που το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνει την προσπάθεια του.

Κατά την παρέμβασή του στο θέμα της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth) ο κ. Λοβέρδος τόνισε τη σπουδαιότητα της τηλεϊατρικής για την Ελλάδα, ιδιαιτέρως για τα νησιά, για την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας. Τόνισε επίσης ότι οι εφαρμογές της ηλ. υγείας αποτελούν βασικά συστατικά της αναδιοργάνωσης και του εξορθολογισμού του συστήματος υγείας σε σχέση με το management των Νοσοκομείων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς ενώ αναφέρθηκε στους δύο βασικούς τομείς εργασίας στην προώθηση της ηλ υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescribing) και τις ηλεκτρονικές προμήθειες (e-procurement).

Τέλος στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των διαταραχών της επικοινωνίας στα παιδιά, σε σχέση με την ομιλία, την ακοή και την όραση, ο κ. Λοβέρδος, επισήμανε ότι η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη της διαταραχής ή στην καθυστέρηση της εξέλιξής, αποτρέποντας έτσι περαιτέρω επιπλοκές και πρόσθετα προβλήματα στους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και επαγγελματικούς τομείς.

Εστίασε επίσης στην ευαισθητοποίηση των γονέων, των επαγγελματιών υγείας και άλλων ειδικών, καθώς και στη συνεργασία με άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση ενώ τόνισε ότι πρέπει να επωφεληθούμε πλήρως των αποτελεσματικών τεχνολογικών εφαρμογών και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής υγείας στη διάγνωση και αντιμετώπιση των δυσκολιών στην επικοινωνία.

#########