Αρχική Ειδήσεις - Νέα “Δεν πονάει μόνο το σώμα αλλά και η ψυχή” !

“Δεν πονάει μόνο το σώμα αλλά και η ψυχή” !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης τους με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών. ‘Δεν πονάει μόνο το σώμα αλλά και η ψυχή’… αυτό οδήγησε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών (ΠΣΝ) να δημιουργήσει μια νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, 211 4033831, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση στους νεφροπαθείς που πέραν του σωματικού πόνου, βιώνουν καθημερινά και το ψυχολογικό βάρος της αντιμετώπισης της νόσου. Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2011, και οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την ψυχολόγο του ΠΣΝ και να θέτουν τους προβληματισμούς τους.

 

Η τηλεφωνική γραμμή, στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της, θα είναι ανοικτή προς τους ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, 18:00 – 19:00 & Τρίτη, 12:00 -13:00).

Ο κ. Ξενοφών Λύρος, Αντιπρόεδρος ΠΣΝ σχετικά, «Στόχος είναι η διαχρονική αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεφροπαθών και η εξασφάλιση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και υιοθετούμε πρωτοβουλίες με ουσιαστικό όφελος για τη ζωή τους. Η δημιουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης στοχεύει στη συνεχή συμπαράσταση των  ασθενών μας, δίνοντας πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές, για τη ζωή τους. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την ενέργεια αυτή ενισχύοντας τη λειτουργία της στο μέλλον.»

Η κα Άρτεμις Γκίνου, νεφροπαθής , «Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ασθένειας είναι εξίσου επίπονες με τις παθολογικές, αφού βιώνουμε έντονο θυμό, άγχος και απογοήτευση σε καθημερινές μας δραστηριότητες. Η ψυχολογική ένταση επηρεάζει την οικογένεια, τους φίλους αλλά και την επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. Για όλους εμάς η πρωτοβουλία του ΠΣΝ και η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να είμαστε παραγωγικοί και ενεργοί πολίτες

 

«Δεν πονάει μόνο το σώμα αλλά και η ψυχή, η οποία χρειάζεται φροντίδα! Θέλει δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε ότι δεν αισθανόμαστε καλά, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και ότι ο πόνος επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας», σημειώνει η κα Τζένη Μπακαλούμα, ψυχολόγος του ΠΣΝ, η οποία θα αναλάβει τη γραμμή υποστήριξης, και συνεχίζει, «η επαγγελματική στήριξη από ειδικούς ψυχολόγους, και η κατανόηση και υποστήριξη των , βοηθούν ουσιαστικά στην ανακούφιση των ασθενών. Εμείς καλούμε όλους τους ασθενείς να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μοιραστούν τα προβλήματά τους, κάνοντας ένα βήμα προς μια καλύτερη ζωή

Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών λειτουργεί με την ευγενική υποστήριξη της Abbott Ελλάς, την παγκόσμια εταιρία στον χώρο της Υγείας.

Λίγα για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών (βασισμένο στο www.psnrenal.gr)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υπό Αιμοκάθαρση ή Μεταμόσχευση ιδρύθηκε το 1975. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, και εκπροσωπεί 6.000 περίπου νεφροπαθείς στην Αθήνα υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή μεταμόσχευση σε όλη την Ελλάδα.

Στόχοι του Συνδέσμου είναι:

  • Η διάδοση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων.
  • Η συνεχής βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και της εν γένει περιθάλψεως των χρόνιων νεφροπαθών που υποβάλλονται σε Χρόνια Περιοδική Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή ή Μεταμόσχευση.
  • Η εξασφάλιση ανεκτού βιοτικού επιπέδου των νεφροπαθών ασθενών καθώς και η ηθική συμπαράσταση και υποστήριξη αυτών.
  • Η ενημέρωση του κοινού και των Μ.Μ.Ε. για τα προβλήματα της νόσου.
  • Η διενέργεια ερευνών για την πάθηση της Νεφρικής Ανεπάρκειας και για τις μεθόδους αντιμετώπισης της.

 

Σχετικά με τον Επιπολασμό και τους παράγοντες κινδύνου της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

100.000 και πλέον άτομα πάσχουν από Χρόνια Νόσο στην Ελλάδα και μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, 10.000 άτομα πάσχουν από Χρόνια Ανεπάρκεια τελικού και υποβάλλονται σε περιοδική αιμοκάθαρση. Η διάγνωση της νεφρικής νόσου είναι σημαντική. Οι Καρδιακές παθήσεις, η εμμένουσα πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα) αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για τους ασθενείς με Χρόνια Νόσο. Επιπρόσθετα, άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, Αρτηριακή υπέρταση, ή έχουν οικογενειακό ιστορικό Χρόνιας Νεφρικής Νόσου ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν Χρόνια Νόσο. Ποσοστό 38% περίπου των ασθενών που θεραπεύονται για Νόσο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.