Όμορφη Μύτη  – Ελεύθερη Αναπνοή για Πάντα
H αισθητική και λειτουργική πλαστική εγχείρηση στη μύτη μπορεί να βελτιώσει για πάντα την όψη, το σχήμα και τη γενικότερη εμφάνιση της μύτης, αλλά και να την κάνει πιο λειτουργική στον ρόλο τον οποίο παίζει για ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή.H βελτίωση, η οποία επιτυγχάνεται στην εμφάνιση μετά από επιτυχημένη ρινοπλαστική είναι σίγουρο ότι θα ωφελήσει ψυχολογικά το άτομο αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του, την αυτοεκτίμησή του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

 

 

Όλες οι άσχημες μύτες, ανεξαρτήτως του πώς προέκυψαν, μπορούν να διορθωθούν με επιτυχία από εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική πλαστικό χειρουργό, με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί ο Dr. med. Β. Παυλιδέλης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από  6.000 ρινοπλαστικές.  Εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει ρινοπλαστική, οφείλει, όπως άλλωστε και για οποιαδήποτε άλλη εγχείρηση, να ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα από κάθε άποψη γι’ αυτή την πάρα πολύ εξειδικευμένη επέμβαση. H πιο καλή συμβουλή στον ενδιαφερόμενο για ρινοπλαστική είναι να επισκεφθεί δύο ή τρεις ειδικούς στη ρινοπλαστική, πλαστικούς χειρουργούς, να τους εκθέσει το πρόβλημα ή τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Mε τον τρόπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον κατά τη γνώμη του πιο καλά εκπαιδευμένο, έμπειρο και με προσόντα πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει.

Στα πλαίσια της ρινοπλαστικής, η πλαστική του ρινικού διαφράγματος  είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της επέμβασης, αφού το ρινικό διάφραγμα είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων της μύτης και έχει καθοριστική σημασία τόσο για τη λειτουργία (αναπνοή) όσο και την αισθητική της (ομορφιά). Αυτό συμβαίνει, επειδή το ρινικό διάφραγμα λειτουργεί όπως η κεντρική κολώνα στήριξης μιας σκηνής κάμπινγκ, συμμετέχοντας άμεσα και έμμεσα σε όλους τους μηχανισμούς στήριξης της κορυφής της μύτης. Όπως μας εξηγεί ο Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, με βάση την τριακονταετή εμπειρία του, εννέα στις δέκα ρινοπλαστικές απαιτούν ταυτόχρονη πλαστική  εγχείρηση της μύτης και του ρινικού διαφράγματος.

Τα πιο βασικά στοιχεία αυτής της μοντέρνας τακτικής πραγματοποίησης ρινοπλαστικής, θα μπορούσαν να συνοψιστούν με τη διατύπωση και μόνο των πλεονεκτημάτων της:

Ο εξειδικευμένος στην πλαστική χειρουργική της μύτης είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει, να διαγνώσει και να διορθώσει τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, με μία και μοναδική, σωστή και ολοκληρωμένη χειρουργική επέμβαση.

«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου», δηλαδή με μία εγχείρηση, μία νάρκωση και μία ταλαιπωρία, λύνει κανείς και τα δύο του προβλήματα, δηλαδή αισθητικό και λειτουργικό, τα οποία σχεδόν πάντα συνυπάρχουν.

Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση όπου δεν απαιτείται επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα, μετά από τη ρινοπλαστική δημιουργείται η ανάγκη προσαρμογής του ρινικού διαφράγματος στη νέα μύτη. Αυτό απαιτεί ειδικές χειρουργικές τεχνικές, ώστε η ρινοπλαστική να μη δημιουργήσει εκ των υστέρων προβλήματα στην αναπνοή.

Ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική.

O κ. Παυλιδέλης συμπληρώνει ότι η ολοκληρωμένη ρινοπλαστική, εκτός της αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης της μύτης, πρέπει επιπλέον να επιδιώκει να τονίσει και να αναδείξει σε αρμονική συνύπαρξη όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τα οποία συνυπάρχει. Δηλαδή, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός οφείλει να διαπλάσσει και να διαμορφώσει το τελικό σχήμα και μέγεθος της μύτης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, όπως είναι η προβολή των ζυγωματικών (μήλα), η μορφή του πηγουνιού, το ύψος ή εύρος του μετώπου, το σχήμα και μέγεθος  των χειλιών κλπ. Όσον αφορά στην κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας το οποίο περιορίζει ή απαγορεύει την επέμβαση. Όμως, σε ρινοπλαστική μπορούν να υποβληθουν τα κορίτσια  από την ηλικία των 16 ετών ενώ τα αγόρια μετά την ηλικία των 18, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους.

 

 

Dr. med. Βασίλης  Παυλιδέλης

Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξειδικευμένος στη Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική & Πλαστική  Χειρουργική Προσώπου στη  Δυτ.  Γερμανία

Συνεργάτης της Ευρωκλινικής Αθηνών

http://pavlidelis.gr/

#########