Την επιτακτική ανάγκη  προστασίας των ματιών  μας από την ηλιακή ακτινοβολία με  τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου τόνισαν  για μια ακόμη φορά οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Πανελλήνια  Ένωση Οπτικών και  Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, σύμφωνα

με τον κο Ασημέλλη, Διδάκτορα  Φυσικής, Tufts University, τ. Επίκουρο Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έχει αυξηθεί κατά 40% από τις αρχές του χειμώνα!
Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς, όπως τόνισε ο οργανισμός του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη (μέχρι τώρα) αύξηση της τρύπας του όζοντος ήταν κατά 30% .

“Το προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά την καταστροφή του όζοντος ήταν μια απώλεια περίπου 30% καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα”.

 

Η αύξηση αυτή, επεσήμανε ο κος Σωτήρης Δαμίγος, Οπτικός, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΟΟ , κάνει ακόμα πιο επιτακτική την χρήση γυαλιών ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται όταν τα γυαλιά  αγοράζονται  από οπτικό κατάστημα και συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο.  Η συμμετοχή του οπτικού στη επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά  αποτελεί εγγύηση για την προστασία της όρασής του.

 

Στο έντυπο αυτό παρουσιάζονται με τη σειρά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κρυστάλλων ηλίου τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές BS 2724/1987 καθώς και στον κανονισμό EN 1836/1995.

 

Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις είναι:

1.    Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.

2.    Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

3.    Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

 

‘Ενας τέτοιος ποιοτικός φακός όμως, δεν κρίνεται και σαν ιδανικός για κάθε χρήση. Κι αυτό, γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη, μια σχετικά πρόσφατα προσδιορισμένη παράμετρος, η οποία είναι δυνατόν να μετατρέψει αυτό τον ποιοτικό φακό σε παντελώς ακατάλληλο για κάποιες περιπτώσεις. Και αυτή η παράμετρος, δεν είναι άλλη από το χρώμα και σε συνάρτηση με το χρώμα ο βαθμός σκουρότητας του φακού

Αυτό σημαίνει ότι ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ κάτω από τον ήλιο.

Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

 

Ακόμη όπως τονίστηκε από τον κο Δαμίγο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker).

Αυτό το φως είναι επικίνδυνο καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί, που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.

Η  επιλογή των γυαλιών ηλίου, συνέχισε ο κος Δαμίγος  θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα, θα  πρέπει να ακολουθούνται ανά κατηγορία  κάποιοι βασικοί κανόνες :

Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε μεγάλο καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί θα πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο  και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,  θα  πρέπει  να  φορούν γυαλιά  ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB  και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα  στη  θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate. Για τα παιδιά που φορούν  διορθωτικά γυαλιά, η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

Στους εφήβους ,  η  χρήση  γυαλιών  ηλίου  θα πρέπει  και πάλι να γίνεται  βάσει προδιαγραφών ενώ  η  ενημέρωσή  τους  δεν θα βάλει   σε  κίνδυνο  τα  μάτια  τους,  ακόμα  και  όταν  πρόκειται  για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.
Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
Στους ενήλικες, παράμετροι, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.
Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν  να κάνουν χρήση  φωτοχρωμικών φακών.

Τέλος,  στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ . Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα

Επιπρόσθετα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι βιοσυμβατά.

Να μην παραμορφώνονται, να είναι άφλεκτα και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

 

Ο Πρόεδρος  της Πανελλήνιας ΄Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών,  κος Στ. Μυλόβας, επεσήμανε ότι  «ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για την προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία,  δυστυχώς οι Αρχές αδιαφορούν  πλήρως όσον αφορά στον έλεγχο των εισαγωγών και της διακίνησης  ακατάλληλων γυαλιών ηλίου. Ενώ παράλληλα έχουμε τεράστια αύξηση του παρα-εμπορίου.  Διότι εξαπατάται ο καταναλωτής από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν  ότι   εάν ο καταναλωτής  θέλει να προστατεύσει τα μάτια του και των παιδιών του, να αγοράζει γυαλιά μόνο από οπτικά καταστήματα. Γιατί εκεί θα βρει προϊόντα ελεγμένα, και εγγυημένα με την  φροντίδα πτυχιούχου οπτικού

#########