«Δε χρειάζεται να καταπιέζουμε την επιθυμία μας να καταναλώνουμε κάτι γλυκό, απλώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε», σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση ειδικών από το χώρο της υγείας και της διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών (International Sweeteners Association) στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση, κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου συμπέραναν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρέχουν μια αποτελεσματική λύση ικανοποιώντας την έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση,

χωρίς να μας επιτρέπουν να υπερκαταναλώνουμε θερμίδες και να αυξάνουμε το βάρος μας.

 

 

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Δανός ειδικός για την παχυσαρκία, Dr Τommy Visscher έκανε μια ανασκόπηση των ευρημάτων της έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στην ενεργειακή ισορροπία και το βάρος του σώματος. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (μόλις 2% με 3%) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, καρκίνου και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Dr Visscher συμπέρανε πως όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

 

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών συγκέντρωσε διαπρεπείς ειδικούς  στη διατροφή, την παχυσαρκία την ασφάλεια τροφίμων και την επικοινωνία, με σκοπό να συζητήσουν το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή μας και να διερευνήσουν μερικά από τα θέματα που τα αφορούν.

 

«Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τρώμε περισσότερο και ασκούμαστε λιγότερο – και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας λύση, καθώς μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το γλυκό που επιθυμούμε χωρίς να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη»  σημείωσε ο Hans Heezen, Επικεφαλής της Ένωσης.

 

Παρά τον σημαντικό όγκο επιστημονικών δεδομένων που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες (peer-reviewed) και  διεθνών εγκρίσεων, ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν  τα επίπεδα κατανάλωσης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Σχετικά με  το ζήτημα αυτό, ο ομιλητής Dr Joris Van Loco, Διευθυντής της Ομάδας για τα Τρόφιμα, τα Φάρμακα και την Ασφάλεια του Καταναλωτή (Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Βέλγιο), μοιράστηκε την πρόσφατη ανάλυσή του για την ποσότητα της ασπαρτάμης που καταναλώνουν οι άνθρωποι στο Βέλγιο και απέδειξε ότι τα επίπεδα κατανάλωσης στον πληθυσμό είναι αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή ADI (Ημερήσια Αποδεκτή Πρόσληψη), συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των διαβητικών.

 

Ο δημοσιογράφος Trevor Butterworth, αρθογράφος σε διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και η Wall Street Journal, συμμετείχε στη συζήτηση εκφράζοντας την άποψη ότι οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες έχουν υπάρξει θύμα «κακής επιστήμης». «Η βαρύτητα των επιστημονικών δεδομένων και τα αποτελέσματα της προσεκτικής, ανεξάρτητης εξέτασης και εις βάθος επανεξέτασής τους από ειδικούς, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο στην υγεία. Αντίθετα, με το να μεταστρέφουμε προβληματικές και αμφισβητούμενες μελέτες σε βέβαιες και τελικές, υπονοώντας μεγαλόσχημες παγκόσμιες συνομωσίες, φοβίζουμε τους καταναλωτές και τους αποστρέφουμε από ένα ανεκτίμητο σύμμαχο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.»

 

Ο συντονιστής του συνεδρίου Stefan Gates, τηλεοπτικός παρουσιαστής, λάτρης του φαγητού, αλλά και υποψήφιος για τρία βραβεία της Ένωσης Συγγραφέων/Αρθρογράφων θεμάτων Υγείας (Guild of Health Writers Awards) για το έργο του στα πρόσθετα Ε, τόνισε: «Υπάρχει πλήθος κατασκευασμένων ιστοριών και παραπληροφόρησης για τα πρόσθετα Ε που, ακόμα και όταν καταρρίπτονται, συνεχίζουν να προκαλούν φόβο. Αυτό δεν είναι καλό… θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα την επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής, γι’ αυτό και συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση.»

 

Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι ένα ουσιαστικό και βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό – οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολο το να «καταργήσουν» τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση οπότε απλά δεν το κάνουν. Επομένως, τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις προσλαμβάνουσες θερμίδες, και άρα να καταπολεμήσουμε την αύξηση του βάρους, που μόνο θετικό μπορεί να είναι!»

#########