Τι είναι τα κρεατάκια (ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις)

Είναι μια αμυγδαλή που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, που λέγεται ρινοφάρυγγας και συνήθως συρρικνώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Πως επηρεάζουν τα αυτιά

Δίπλα στα κρεατάκια βρίσκονται και τα στόμια από δύο σωληνάκια που λέγονται ευσταχιανές σάλπιγγες και ρυθμίζουν τη λειτουργία του αυτιού σε σημαντικό βαθμό. Όταν τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα ή κάνουν συχνά φλεγμονές, τότε τα αυτιά επηρεάζονται πολύ.

 

Τι συμπτώματα προκαλούν τα κρεατάκια

Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • πόνο (οξεία μέση ωτίτιδα)
  • μείωση ακοής (εκκριτική ωτίτιδα)
  • βαριά ανάσα
  • εύκολη κούραση
  • ροχαλητό, άπνοιες (διακοπές της αναπνοής)

 

Πότε πρέπει να βλέπει το παιδί ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Το παιδί πρέπει εκτός από το παιδίατρο, όταν έχει αυτά τα πιο ειδικά συμπτώματα, να παρακολουθείται και από χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο.

Έτσι ο χειρουργός μπορεί να αποφασίσει αν και πότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο.

 

Τι σημαίνει αφαίρεση στα κρεατάκια και παρακέντηση στα αυτιά με πιθανή τοποθέτηση σωληνίσκων

Είναι μια επέμβαση που γίνεται με γενική νάρκωση και μέσα από το στόμα, χωρίς τομές.

Η παρακέντηση γίνεται με μικροσκόπιο και ο χειρουργός αποφασίζει ανάλογα με τα ευρήματα, αν θα μπει και σωληνάκι στο τύμπανο. Το σωληνάκι αυτό φεύγει μόνο του περίπου μέσα σε ένα χρόνο και στο διάστημα αυτό πρέπει να αποφεύγεται η είσοδος νερού στα αυτιά του παιδιού. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε σε ένα παιδί με σωληνάκια, είναι να μην έρχονται τα αυτιά σε επαφή με το νερό.

 

 

 

 

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός
Ωτορινολαρυγγολόγος
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική Ωτορινολαρυγγολογία στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Μετεκπαίδευση στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Μέλος της Πανελλήνιας εταιρείας Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου και της Ευρωπαϊκής ομάδας διερεύνησης της δυσφαγίας. Ερευνητικό ενδιαφέρον στη μελέτη της δυσφαγίας και στην ενδοσκοπική με Laser CO2 χειρουργική για παθήσεις φάρυγγαλάρυγγα σε συνεργασία με την ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Louvain στο Βέλγιο. Από το 1995 έως σήμερα εργάζεται στο ΥΓΕΙΑ.

#########