Ως ‘Ευθειασμός’ στον Αυχένα χαρακτηρίζεται η απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της περιοχής. Προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενη κακή στάση ή από τραυματισμό.

Τα συμπτώματα αρχικά είναι απλή κακουχία στη περιοχή, με μικρό περιορισμό του εύρους κίνησης, προοδευτικά όμως εξελίσσονται προκαλώντας σημαντικό πόνο που μπορεί να ακτινοβολεί στους ώμους ή τα χέρια και αδυναμία στη κίνηση.

Πολύ συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για αστάθεια, ζαλάδες, ιλίγγους και πονοκεφάλους.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση είναι η αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κλινικής εξέτασης και διάφορων απεικονιστικών μεθόδων. Η φιλοσοφία της θεραπείας στηρίζεται στη  ‘Λειτουργική Αποκατάσταση’ με τη βοήθεια ήπιων χειρισμών. Προσπαθούμε αρχικά να αντιληφθούμε τον μηχανισμό που προκαλεί τα συμπτώματα, να αναγνωρίσουμε τα διαφοροποιημένα πρότυπα κίνησης, εντοπίζοντας τις περιοχές που υπολειτουργούν και εκείνες που είναι ασταθείς.

 

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς, ειδικές τεχνικές επανεκπαίδευσης (ιδιοδεκτικότητα), και εξειδικευμένα μηχανήματα, όπως το «Μηχάνημα της Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης», αποκαθιστούμε την φυσιολογική λειτουργικότητα, εκπαιδεύουμε τον Εγκέφαλο να αξιοποιεί αυτή τη ‘νέα’ λειτουργικότητα, ενισχύουμε το μυϊκό σύστημα ώστε να στηρίζει αυτές τις αλλαγές, απαλλάσσοντας τελικά τον ασθενή από την συμπτωματολογία.

Δεν επιδιώκουμε απλά την ανακούφιση του ασθενή, αλλά να αλλάξουμε τη συνολική λειτουργικότητα της περιοχής, γεγονός που μας δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα.

 

 

Χαράλαμπος Τιγγινάγκας, MT, CST, MNT

Φυσικοθεραπευτής

Προϊστάμενος Τμ. Φυσικοθεραπείας Νοσοκομείου ‘Ο Άγιος Σάββας’

#########