Κρυφός πόθος για κάθε σύγχρονη γυναίκα, οι ψηλοτάκουνες γόβες, κλέβουν πάντα την παράσταση στις βιτρίνες των καταστημάτων. Συχνά ξοδεύουμε μια μικρή περιουσία για να τις κάνουμε δικές μας. Και τις περισσότερες φορές, το τελευταίο που μας απασχολεί σε μια τέτοια αγορά, είναι η λειτουργικότητά τους.

 

 

Μπροστά σε μια βιτρίνα με παπούτσια, μια γυναίκα ξεχνάει το πιο σημαντικό κριτήριο: ότι το παπούτσι δεν αρκεί να ικανοποιεί την αισθητική μας, αλλά πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές άνεσης, ποιότητας και ειτουργικότητας.

Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% των γυναικών δεν συμμορφώνονται με

αυτά τα κριτήρια, κι ότι 4 στις 10 αγοράζουν συνειδητά παπούτσια που ξέρουν ότι δεν

τους ταιριάζουν, αρκεί «να είναι στη μόδα».

Ωστόσο, η αποφυγή των υπερβολών στην επιλογή των παπουτσιών, δεν είναι μόνο

θέμα άνεσης, αλλά και θέμα υγείας. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι  την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ακατάλληλα παπούτσια βλάπτουν την υγεία των ποδιών, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα στα πόδια και τη μέση, και αυξάνουν τις πιθανότητες για ατυχήματα.

«Οι γόβες-στιλέτο είναι αναμφισβήτητα κολακευτικές για την εικόνα των ποδιών,

είναι όμως ότι χειρότερο υπάρχει για την υγεία τους, αφού, αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα, όπως μεγάλη καταπόνηση στα μετατάρσια, πόνο στα πόδια, φθορές στα γόνατα και στη μέση (στη μακροχρόνια χρήση), φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα, αν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση».

 

Ø      Δοκιμάστε κι αγοράστε παπούτσια προς το τέλος της ημέρας, που τα πόδια είναι πρησμένα, για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας στενεύουν όταν τα φοράτε αρκετές ώρες.

Ø      Μην φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα.

Ø      Οι πλατφόρμες είναι πολύ καλύτερη και πιο «αθώα» επιλογή σε σχέση με τις γόβες.

 

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα λάθη που κάνουμε όλοι μας καθημερινά, τα οποία συμβάλλουν στο να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα κάτω άκρα μας.

 

Συνηθισμένα λάθη

Δεν αρκεί όμως ένα ψηλό τακούνι για να «κάνει τη ζημιά». Κακό παπούτσι είναι και το πλαστικό παπούτσι, που δεν είναι φτιαγμένο από καλά υλικά, το κακώς σχεδιασμένο, το υπερβολικό σε ύψος και μυτερό κι εκείνο που έχει έντονες ραφές που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του ποδιού.

Μην παρασυρθείτε από το ωραίο σχέδιο, χάνοντας το «στοίχημα» της ποιότητας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικό για την κατασκευή τους είναι το γνήσιο δέρμα, που επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση του ποδιού. Τα παπούτσια από πλαστικό ή άλλα υλικά, δημιουργούν μυκητιάσεις και άλλα δερματικά προβλήματα, ενώ προκαλούν και αίσθηση καυσαλγίας, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους.

Ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να δίνεται κατά την αγορά των παπουτσιών και στο νούμερο.

Το σωστό νούμερο είναι βασική προϋπόθεση όχι μόνο για την άνεση στο περπάτημα, αλλά

και για την υγεία των ποδιών, καθώς ένα μεγάλο παπούτσι προκαλεί τριβές κατά τη βάδιση, κι ένα μικρότερο ασκεί πιέσεις, που προκαλούν τριβές στα μεσοδακτύλια.

Ειδική κατηγορία πληθυσμού, στους οποίους η επιλογή του παπουτσιού θα πρέπει να γίνεται

με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση, και πάντα με τη συμβουλή και συνδρομή ενός

ειδικού, είναι οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

 

Σοφία Ασλανίδου

ΠοδολόγοςΠοδοθεραπεύτρια

#########