Τώρα το καλοκαίρι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ιδρώνουν εύκολα, είναι αυτό της κακοσμίας των ποδιών.
Η κακοσμία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της έλλειψης καθαριότητας, βασική αιτία της κακοσμίας των ποδιών είναι ο ιδρώτας, η υγρασία αλλά και η ζέστη που δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιάσεων στα νύχια των ποδιών.

 

Οι μολύνσεις από μύκητες των νυχιών των χεριών και των ποδιών, είναι ένα συχνό πρόβλημα ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα ενώ πολύ σπάνια συναντάται  σε παιδιά.
Οι ασθενείς που πάσχουν με διαβήτη ή με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος ή ακόμη με ασθένειες που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από μύκητες στα νύχια.

Οι μύκητες «αγαπούν» ιδιαίτερα στην υγρασία και το σκοτάδι! Αναπτύσσονται λοιπόν πάντα σε υγρά μέρη. Πόδια που ιδρώνουν πολύ, πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο στο σπίτι, μέσα σε κλειστά παπούτσια και κάλτσες και επίσης στο ζεστό κλίμα της χώρας μας, είναι οι συνθήκες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μύκητες στα νύχια?

Ο μύκητας εμφανίζεται στα νύχια των χεριών αλλά και των ποδιών με τον ίδιο τρόπο, με ένα λευκό σημάδι στην άκρη ή στην μέση του νυχιού το οποίο αργότερα γίνεται κίτρινο ή καφέ. Αυτό το κίτρινο ή καφέ χρώμα μπορεί να εισχωρήσει μέχρι την ρίζα του νυχιού. Και τότε η διατήρηση του νυχιού είναι δύσκολη καθώς αρχίζει να γίνεται λεπτότερο στα χέρια και παχύτερο στα πόδια. Αυτό δεν βοηθάει από αισθητικής πλευράς.

Οι μύκητες είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρώει κάτω από το νύχι το δέρμα μας για να ζήσει.

Οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρό και θερμό περιβάλλον. Άτομα που φορούν παπούτσια ή μπότες που προκαλούν πολύ ζέστη στα πόδια και προκαλείται ιδρώτας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από μύκητες.

Το περπάτημα με γυμνά πόδια σε κοινούς υγρούς και  χώρους, όπως για παράδειγμα σε αποδυτήρια, ή πισίνες ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων στα πόδια.

Τα άτομα που έχουν συχνά τα χέρια τους υγρά (επαγγελματίες καθαριστές ή αυτοί που πλένουν τα πιάτα ή άλλα αντικείμενα), έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από μύκητες στα νύχια.

Σε ορισμένες οικογένειες οι μολύνσεις αυτές, μπορεί να μεταδίδονται από άτομο σε άτομο. Οι κοινές πετσέτες βοηθούν στη μετάδοση αυτή.

Τα νύχια που είναι μολυσμένα από μύκητες χάνουν το φυσιολογικό τους χρώμα και χοντραίνουν.

Μπορεί να υπάρχει πόνος και η μόλυνση προχωρά σε αρκετές περιπτώσεις και στα δάκτυλα.

Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να επιμολυνθούν και με βακτηρίδια δημιουργώντας πύον, περισσότερη φλεγμονή και λειτουργικά ή ακόμη αισθητικά προβλήματα.

Σωστό είναι λοιπόν να επισκεφτούμε έναν καλό γιατρό με ειδικότητα ποδολογίας. Αυτός θα μας χορηγήσει τις απαραίτητα κατάλληλες αλοιφές, ή ειδικά σπρέι. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε αυτή την λοίμωξη των νυχιών μας χωρίς θεραπεία, θα ήταν λάθος μας. Γιατί όσο αφήνουμε το πρόβλημα να χρονίζει, τόσο πιο δύσκολο και χρονοβόρο θα είναι να απαλλαγούμε απ’ αυτό.

Αντισηπτικά όπως επίσης και αντιμυκητικά ή αντιβακτηριδιακά φάρμακα τοπικής εφαρμογής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Σε περίπτωση που υπάρχει μια άλλη ασθένεια που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκητιάσεων στα νύχια, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σωστά για να εκλείψουν οι προϋποθέσεις εκείνες που υποβοηθούν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τη καλή φροντίδα και υγιεινή των άκρων μας!

Οι Συμβουλές μας:

Πλένετε τα νύχια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα με σαπούνι και νερό.

ü       Κρατήστε τα νύχια στεγνά – να τα στεγνώνετε καλά μετά το μπάνιο.

ü       Φορέστε πλαστικά γάντια όταν πλένετε τα πιάτα.

ü       Αλλάζετε και πλένετε τις πετσέτες σας σε τακτά χρονικά διαστήματα και μην αφήνετε να τις χρησιμοποιούν άλλα μέλη της οικογένειας (ειδικά όταν είστε στο μέσο μιας θεραπείας)

ü        Μην περπατάτε με τα πόδια γυμνά σε δημόσιους χώρους που είναι ζεστά και υγρά, όπως οι πισίνες και τα ντους ή τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων αλλά ακόμη και η άμμος της παραλίας. Πάντως, το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο σας, αν κάποιο άτομο της οικογένειάς σας έχει ήδη μύκητες.

ü        Μην κάθεστε ποτέ απευθείας κάτω στην άμμο της παραλίας ή γύρω από την πισίνα ή – να βάζετε πρώτα ψάθα και από πάνω πετσέτα, την οποία καθημερινά θα πλένετε και θα στεγνώνετε καλά.

ü       Πλένετε καθημερινά με σαπούνι και νερό το μαγιό και τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε στην πισίνα ή στην θάλασσα.

ü        Μη μοιράζεστε την ίδια πετσέτα με άλλους και φροντίστε να τις πλένετε σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου.

ü        Εάν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί δικές σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά. Τις παντόφλες θα πρέπει να τις φοράτε συνεχώς και να μην περπατάτε καθόλου ξυπόλητοι μέσα στο δωμάτιο.

ü        Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια, ιδίως το καλοκαίρι. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ότι χειρότερο για την περίπτωση.

ü       Χρησιμοποιείστε ταλκ (όχι άμυλο καλαμποκιού) στα παπούτσια ή τις κάλτσες για να βοηθάτε στην απορρόφηση της υγρασίας.

ü       Μην αφαιρείτε τα «πετσάκια» – κόβοντας τα μπορεί να βοηθήσετε τη μόλυνση να εισχωρήσει  στο νύχι.

ü       Σιγουρευτείτε ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε στο μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι αποστειρωμένος και ότι η περιοχή είναι καθαρή. Ακόμη και αν περιποιείστε τα νύχια σας στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι τα εργαλεία σας είναι καθαρά και σωστά αποστειρωμένα.

ü       Μάθετε στα μέλη της οικογένειά σας να ψάχνουν για σημάδια μυκητίασης των νυχιών. Βάλτε τους να εξετάσουν τα νύχια τους αν εσείς έχετε ήδη μια μυκητίαση.

ü       Εάν ιδρώνετε πάρα πολύ, να χρησιμοποιείτε ειδικά αφιδρωτικά αποσμητικά, και να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο για τυχόν ειδικές προφυλάξεις ή αγωγή που πρέπει να κάνετε (μπορεί λ.χ. να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε σποραδικά ειδικές λοσιόν ή να χρησιμοποιείτε καθημερινά απορροφητικά σκευάσματα με μορφή πούδρας).

ü       Εάν πάσχετε από διαβήτη, φροντίστε να ρυθμίζετε καλά το σάχκαρό σας (οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο).

Αν έχετε πράγματι εμφανίσει μια μυκητίαση, πετάξτε τα παλιά παπούτσια ή γάντια ώστε να αποφύγετε την επανάληψη της μόλυνσης.

 

 

Ιωάννης Α. Μαρκόγιαννης

ΠοδολόγοςΠοδοθεραπευτής

#########