Βρεθήκαμε τελευταία φορά στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΕΠΥ, του κτιρίου το οποίο θα στεγάσει και τον ΕΟΠΥΥ. Στο πίσω κομμάτι του κτηρίου, θα στεγαστεί σε 3 ορόφους ο ΕΟΠΥΥ και η Πρωτοβάθμια Υγεία πια θα έχει το χώρο της από το φθινόπωρο για να δουλέψει με τρόπο ολόπλευρο.

Βέβαια, οι προσαρμογές οι κτιριακές θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και ο ΕΟΠΥΥ θα δουλεύει από 1η Σεπτεμβρίου. Δεν πειράζει, αυτό δεν θα αναστείλει την έναρξη της λειτουργίας του, κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ όπως έχουμε πει και όπως έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Κουτρουμάνη και την κα Δρέττα θα προχωρήσει.
Σήμερα, όμως, σας καλέσαμε για μια πολύ ειδική ενημέρωση. Μια ενημέρωση που τη χρωστάμε σ’ εσάς, αλλά πάνω από όλα τη χρωστάμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που πληρώνουν φόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επιμέναμε για πολύ καρό, δεν σας πείθαμε όλους, υπήρχαν μεταξύ υμών ορισμένοι, οι οποίοι δεν επείθοντο, επείθοντο πιο πολύ από τους διαμαρτυρόμενους συνδικαλιστές των νοσοκομείων, που έδειχναν τις τεχνητές ελλείψεις που προκαλούσαν οι προμηθευτές με το εμπάργκο τους του Απριλίου, δεν σας πείθαμε ότι τα νοσοκομεία έχουν υλικά.

 

Ο κ. Μουσιώνης αποκάλυψε την υπόθεση στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και αμέσως μετά τη σκευωρία στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και στο «ΚΑΤ». Οι περιπτώσεις όπου αναδείκνυαν ελλείψεις υλικού συνδικαλιστές, της Αριστεράς κυρίως, ενώ οι αποθήκες τα είχαν.
Μάλιστα για έλλειψη υλικού και για έλλειψη κρεβατιών, που και κρεβάτια υπήρχαν, έκλεισε ως μη όφειλε και κατά τρόπο παράδοξο και ανεπίτρεπτο για εθνικό σύστημα υγείας πήγε να κλείσει η εφημερία στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Τα πρόλαβε ο κ. Μουσιώνης και τα διόρθωσε, τα ξέρετε.
Από τότε εμείς δεν σταματήσαμε να λέμε ότι πολλές ελλείψεις είναι τεχνητές. Από τότε σας θυμίζω αποκαλύψαμε, αποκάλυψε ο κ. Μπουσελέγκας από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια πως νοσοκομεία είχαν στοκ παραπάνω, πολύ παραπάνω από το νόμιμο. Δηλαδή, έκαναν προμήθειες ενώ δεν είχαν ανάγκη, σε καιρό κρίσης.
Εμείς θέλαμε, όμως, απόδειξη. Και την απόδειξη χάρη στον κ. Μουσιώνη και χάρη και στην πρόκληση για το λόγο αυτό του κ. Μπάνη, Διοικητή του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ», την έδωσε το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», κυρίες και κύριοι. Κρυφές αποθήκες, με υλικό, άνω του νομίμου ορίου της παρακαταθήκης. Αποθήκες αδιαφανείς και χρήσεις κατά βούληση των υλικών. Όπως ενημερώνομαι, υπό τη σκέπη συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου.
Μας κάλεσε ο κ. Μπάνης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία του. Ο κ. Μουσιώνης πήγε, μπλοκάρισε τις αποθήκες, άλλαξε τις κλειδαριές, καταμέτρησε το υλικό και θα σας τα πει τα αποτελέσματα.
Ευχαριστούμε το Διοικητή του νοσοκομείου, πάνω από όλα η ηγεσία του Υπουργείου ευχαριστεί τον κ. Μουσιώνη γι’ αυτή την εξαιρετικά εύστοχη κίνηση του, η οποία στέλνει μήνυμα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, των οποίων οι Διοικητές παίρνουν τον κ. Μπάνη και τον ρωτάνε «πώς το έκανες;» Γιατί έχουν και αυτοί στα νοσοκομεία τους εντοπίσει περίεργη κίνηση υλικών.
Είχαμε, λοιπόν, αύξηση της δαπάνης για την κατανάλωση υλικών τα περασμένα χρόνια, πολλά χρόνια, που οφειλόταν στις υπερτιμολογήσεις που έκαναν οι προμηθευτές. Κι εγώ έχω δικαιολογήσει την υπερτιμολόγηση όταν πληρώνεις κάθε 6 χρόνια και ο άλλος επί 6 χρόνια δεν παίρνει τίποτα, ενώ αυτός πληρώνει μισθούς, ΦΠΑ, εισφορές εργαζομένων, προμήθεια υλικού, φόρο εισοδήματος στο τέλος, επιτόκια στις Τράπεζες και εσύ τον πληρώνεις κάθε 6 χρόνια.
Είχα πει, όμως, ότι πέρα των υπερτιμολογήσεων που εγίνοντο γι’ αυτό το λόγο, υπήρχε η λεγόμενη προκλητή κατανάλωση, κατανάλωση που δεν αφορούσε τον ασθενή, όπως και στα φάρμακα έτσι και στα υλικά και αποκαλύπτουμε σήμερα, για πολλοστή φορά τελικά, μια άλλη πηγή αύξησης της δαπάνης σε υλικό, που έχει να κάνει με τις υπέρ του δέοντος παρακαταθήκες, με τις προμήθειες χωρίς λόγο για να καταλαβαινόμαστε.
Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα, την προετοιμάζουμε με τον κ. Μουσιώνη 20 μέρες τώρα. Την κρατήσαμε έξω από την πληροφόρηση με συνεννόηση των δυο μας, δουλέψαμε οι δυο μας, του το οφείλουμε αυτό και το Υπουργείο και οι τρεις οι παριστάμενοι Υπουργοί του το οφείλουμε, τον ευχαριστούμε και θα τον στηρίξουμε να πάει αυτή την προσπάθεια του κάτω – κάτω.
Γιατί δεν είναι μόνο ότι κάνει μια δουλειά στα 22 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδος που είναι στην περιφέρεια του, αλλά στέλνει ένα μήνυμα και στις άλλες 6 Υγειονομικές Περιφέρειες να κάνουν το ίδιο. Δεν θα αφήσουμε πέτρα πάνω σε πέτρα, είναι σαφές. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να υποβάλλεται σε θυσίες και κάποιοι να μη συμμερίζονται ότι αρκετά τόσα χρόνια, ας βοηθήσουν τώρα, αλλάζοντας τακτικές .
Αλλά συνεχίζουν, σε μεγαλύτερο βέβαια βαθμό γιατί οι πολιτικές μας είναι πολύ περιοριστικές, παλιότερες κακές συνήθειες. Τέρμα αυτά. Τώρα πια η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων της πατρίδας.
Και ας αναλογιστούν όσοι για μικροκομματισμούς – και σπεύδω να πω ότι δεν αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία – αλλά και μικροσυνδικαλιστικούς λόγους, κυρίως το δεύτερο, έλεγαν, και τι δεν έλεγαν στον ελληνικό λαό για τις ελλείψεις.
Συνδικαλιστές ανεξαρτήτως χρώματος. Και μέσα στο ΠΑΣΟΚ μας τα λέγανε αυτά. Μας τα έλεγαν και άνθρωποι που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία. «Ελλείψεις, ελλείψεις». Και του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ». Κομμένα αυτά. Δεν τα αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να τα πληρώσει. Ούτε Ροβεσπιέροι είμαστε εδώ, ούτε μας αρέσει να ασχολούμαστε με αυτά.
Μη παρεξηγηθούμε ότι αντί πολιτικής κάνουμε αυτά. Κάνουμε πολιτικές θεσμικές, διαρθρωτικές, κάνουμε αλλαγές, αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε τη δαπάνη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Δεν μπορεί να πληρώνει ο φορολογούμενος τόσα δισεκατομμύρια που να μη πηγαίνουν στην υγεία των πολιτών, αλλά σε αυτά.
Εμείς δεν είμαστε διώκτες κανενός. Αλλά δεν ανεχόμαστε. Είμαστε κι εμείς στοιχειωδώς έξυπνοι, όπως και οι άλλοι. Όταν μένει σταθερός ο αριθμός των προμηθειών σε χρήμα δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι, κύριε, ότι δεν έχεις υλικό. Κάτι έχεις κάνει. Απλή σκέψη είναι αυτή.
Πήγε καλά το 2010 στη δαπάνη για τις προμήθειες; Λίγο καλά πήγε. Κατά τι λιγότερο από το 2009. ʼρα, οι προμήθειες παρέμειναν ίδιες. Πως υπάρχει έλλειψη;
Και ακόμη στέλνω ένα μήνυμα – και με αυτό κλείνω και δίνω το λόγο στον ʼρη Μουσιώνη – στην Επιτροπή Προμηθειών, δηλαδή στους υφισταμένους μου, αυτή την εβδομάδα θα κλείσουν το θέμα των ορθοπεδικών υλικών. Είναι η 20η φορά που δίνω τη σχετική εντολή και παραμένουν τα ορθοπεδικά υλικά πάνω από την αγορά.
Για να μην έχουμε συμπεριφορές άλλου είδους εκ μέρους μου, σπεύδω να τους πω να προσαρμόσουν αυτή την εβδομάδα – και να το πω δι’ υμών – τις τιμές των ορθοπεδικών υλικών στις κατώτερες τιμές της αγοράς. Και ούτε επιχειρήματα ακούω, νομικά, οικονομικά ή άλλα. Επιτέλους πια.
Με εκείνα και με τα άλλα, κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμα του 2001 θα κλείσει περισσότερο καλά από όσο προϋπολογίζουμε βάσει των στοιχείων του α’ πενταμήνου, που με τη δουλειά του ο κ. Πολύζος και με το ESY.net μας επέτρεψε να έχουμε.
Θα πάμε πολύ καλύτερα. Και θα πάμε πολύ καλύτερα, γιατί αυτά που κάνουμε κι εδώ το ξαναλέω, τα οφείλουμε στον ʼρη Μουσιώνη αυτά, στέλνουμε ένα μήνυμα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες ότι θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ προσεκτικά το θέμα των υλικών και κυρίως τη σχέση διαθέσιμου στις αποθήκες υλικού και αναγκών του νοσοκομείου.
Γιατί, κύριε, εάν μου προμηθεύεσαι χωρίς λόγο 6, 7, 8 υλικά και καταναλώνεις τον προϋπολογισμό σου, δεν θα πάρεις και κάποιο που έχεις ανάγκη αφού κάνεις φαβοριτισμό υπέρ κάποιων.
Όπως αντιλαμβάνεστε ο φάκελος του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» θα πάει στην κα Ράικου.

#########