H  μαύρη σοκολάτα έχει ευνοϊκές επιδράσεις για την υγεία , οι οποίες δεν  υπάρχουν στα άλλα είδη σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα –όχι η άσπρη –μειώνει την υψηλή πίεση αίματος ,λέει ο Dirk Taubert, MD,PhD από το πανεπιστήμιο της Κολώνιας της Γερμανίας.

 

Αλλά μην διανοηθεί κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει διατροφικές κραιπάλες με τη μαύρη σοκολάτα.

‘’Τρώγοντας λίγη παραπάνω μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος –εάν κανείς έχει μια συγκεκριμένη ηλικία & μια μέτρια πίεση αίματος ‘’, λένε οι ερευνητές.

 

Αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, όχι η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό,   αναφέρει ο Μauro Serafini, PhD, του Ιταλικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων &  Διατροφής  στη Ρώμη. Η έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, στο τεύχος 28 του Ναture, αναφέρει ότι τα αντιοξειδωτικά ‘’ καταβροχθίζουν’’ τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες είναι καταστροφικά μόρια, τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία της καρδιάς & άλλων ασθενειών.

Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν ότι το γάλα αλληλεπιδρά με την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που προέρχονται από τη σοκολάτα & πιθανότατα να αναιρούν τα βασικά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να κερδίσει κανείς τρώγοντας μέτριες ποσότητες μαύρης σοκολάτας.

 

Οι έρευνες

Η ερευνητική ομάδα του Τaubert παρακολούθησε έξι άντρες & επτά γυναίκες ηλικίας 55-64.Όλα τα άτομα είχαν μέτρια υπέρταση , δηλ με συστολική πίεση που έφτανε το ανώτερο όριο 153 mmHg

και διαστολική πίεση που έφτανε στο κατώτερο όριο 84 mmHg. Καθημερινά για δύο βδομάδες, έτρωγαν 100 γρ από κάποιο γλύκισμα , το οποίο είχε 480 θερμίδες αλλά έπρεπε να διατηρούν ισορροπία στις ημερήσιες θερμίδες τους . Μισοί από τους ασθενείς έτρωγαν μαύρη σοκολάτα & άλλοι μισοί άσπρη σοκολάτα.

Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν σημαντική μείωση στην πίεση του αίματος -μείωση κατά μέσο όρο κατά 5 μονάδες για τη συστολική & κατά μέσο όρο 2 μονάδες για την διαστολική πίεση.

Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν άσπρη σοκολάτα δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση.

 

Σε μια δεύτερη έρευνα ,η ομάδα του Serafini παρακολούθησε επτά υγιείς γυναίκες και πέντε υγιείς άντρες ηλικίας 25-35 ετών. Οι εθελοντές αυτοί κατανάλωναν 100 γρ μαύρης σοκολάτας , 100 γρ μαύρης σοκολάτας μαζί με ένα μικρό ποτήρι ολόπαχο γάλα ή 200 γρ σοκολάτα γάλακτος. Μια ώρα αργότερα, αυτοί οι οποίοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μόνο είχαν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στο αίμα τους. Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα επικατεχίνης, ένα εξειδικεύμενο συστατικό το οποίο βρίσκεται στη σοκολάτα.

Τα άτομα , τα οποία κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα επικατεχίνης από όλους.

 

Σε μια άλλη μελέτη ορόσημο που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς στη Βοστώνη σε       υπερτασικούς ασθενείς ,εξετάστηκε η επίδραση της μαύρης σοκολάτας & των ουσιών που περιέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα εξής :

–          H μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την LDL –κακή χοληστερόλη του αίματος.

–          Βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

–          Αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

–          Προστατεύει από καρδιακή προσβολή & εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Ευεργετικές είναι οι επιδράσεις της  μαύρης σοκολάτας, εξαιτίας του          κακάου που  περιέχει και στην πηκτικότητα του αίματος , στον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων & απόφραξης των αρτηριών. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία , βρέθηκε ότι καπνιστές , οι οποίοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα ,παρουσίαζαν μειωμένη πηκτικότητα αίματος , βελτιωμένη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών (τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούνται όταν φθείρεται το ενδοθήλιο και δημιουργούνται στενώσεις στα αγγεία  & κατά συνέπεια βελτιωμένη ροή αίματος.)

Όπως αναφέραμε και παραπάνω , οι θετικές επιδράσεις του κακάο & της μαύρης σοκολάτας δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση της σοκολάτας. Είναι σε όλους γνωστό ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους αύξησης βάρους, εάν τρώγοντας καθημερινά σοκολάτα δεν μειώσουμε αντίστοιχα τις θερμίδες από άλλες πηγές. Τα 100 γρ μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω έρευνες, η ποσότητα κακάο, μαύρης σοκολάτας & φλαβονοειδών ουσιών που προσλάμβαναν οι εθελοντές ήταν καθορισμένη & ελεγχόμενη. Κρίνεται αναγκαίο να διαβάζουμε πάντα τις επισημάνσεις στους διάφορους τύπους μαύρης σοκολάτας – αλλά και όλων των τροφίμων , όσον αφορά στις θερμίδες, υδατάνθρακες & λίπη. Επιπλέον , θα πρέπει οι διάφορες βιομηχανίες παρασκευής σοκολάτας να αρχίσουν να αναγράφουν στις ετικέτες την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή –αντιοξειδωτικές ουσίες του κακάο, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έχουν ευεργετική δράση ή όχι . Κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται – όσο αφορά στη χώρα μας.

 

Συμπερασματικά , αξίζει να αναφερθεί ότι η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση & στη λειτουργία της καρδιάς , σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα , απαιτείται όμως  προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης  της.

 

Βιβλιογραφία : article link :- www.webmd.com/diet/news/20030827/dark-chocolate-is-healthy-chocolate

-Short-term administration of chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons, American Journal of Clinical Nutrition 2005 ;81:611-614;Μάρτιος 2005

 

 

 

 

Καναρίδου Ασημένια,

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

#########