Δε γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι με όμορφα δόντια. Συνωστισμένα, στραβά δόντια ή κενά μεταξύ των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν συχνά πηγή αμηχανίας ή ντροπής σε πολλούς ανθρώπους. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έχουν πάψει να χαμογελούν ή κρύβουν με το χέρι το χαμόγελό τους για να μη φαίνεται!

 

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα… και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για όλη σας τη ζωή. Το Invisalign δημιουργήθηκε στην Αμερική πριν από 12 χρόνια, για να διορθώσει τα ορθοδοντικά σας προβλήματα με τον πλέον απλό, αισθητικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Η μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την πιο απλή και αισθητική θεραπεία Ορθοδοντικής για εφήβους και ενήλικες γιατί δε χρησιμοποιεί τα κολλητά brackets στα δόντια που όλοι ξέρουμε, αλλά εφαρμόζει διαφανείς, σχεδόν αόρατους, κινητούς νάρθηκες για τα πάνω και κάτω δόντια. Οι νάρθηκες αυτοί έχουν το σχήμα πετάλου της οδοντοστοιχίας και μοιάζουν με τους νάρθηκες λεύκανσης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι. Διαφέρουν στο ότι είναι πιο σκληροί και κατασκευάζονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στις Η.Π.Α με τρόπο ώστε να ασκούν ελαφρές δυνάμεις στα δόντια για να τα μετακινούν στις ίσιες τους θέσεις.

Οι ασθενείς φορούν τους νάρθηκες (aligners) για 21 ώρες το 24ωρο στα δόντια τους και τους βγάζουν μόνο όταν χρειασθεί, δηλ. στο φαγητό ή το βούρτσισμα. Το κάθε ζεύγος ναρθήκων φοριέται για 2 εβδομάδες και μετά τους αλλάζει ο ασθενής φορώντας τους επόμενους που του έχει δώσει ο ορθοδοντικός. Έτσι προχωρά η θεραπεία μέχρι τους τελευταίους νάρθηκες που θα μετακινήσουν τα δόντια στις τελικές τους, ίσιες θέσεις. Φυσικά ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του κάθε ασθενή χρησιμοποιείται και αντίστοιχος αριθμός ναρθήκων που συνήθως διαμορφώνουν το χρόνο θεραπείας από 8 – 18 μήνες. Η θεραπεία INVISALIGN λόγω της απουσίας των brackets από τα δόντια επιτρέπει τη διατήρηση ακόμα καλύτερης στοματικής υγιεινής ενώ συνεισφέρει στη μεγαλύτερη άνεση του ασθενή λόγω άσκησης βιολογικότερων δυνάμεων στα δόντια, που υπολογίζονται με τη βοήθεια υπολογιστών. Η εύκολη αφαίρεση των ναρθήκων οποιαδήποτε στιγμή, η απουσία τραυματισμών στα χείλη, τη γλώσσα και τα μάγουλα, η μεγάλη ευκολία των ασθενών στην ομιλία και το φαγητό είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής.

Η θεραπεία INVISALIGN και οι ελαφρές δυνάμεις που εφαρμόζονται στα δόντια για να τα φέρουν στις τελικές τους, ίσιες θέσεις σχεδιάζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βοήθεια ενός ειδικού, πατενταρισμένου προγράμματος στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α από την εταιρεία Align Technology. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία απόλυτα προβλέψιμη θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκειά της και ο ορθοδοντικός να μετακινεί κάθε φορά τα δόντια εκείνα που πρέπει να μετακινηθούν και όχι όλα μαζί όπως συμβαίνει στις κλασσικές θεραπείες με τα ορθοδοντικά σιδεράκια. Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς που έχουν ευαίσθητα ούλα ή περιοδοντοπάθειες ωφελούνται ιδιαίτερα από τη θεραπεία INVISALIGN αφού οι νάρθηκες ασκούν ελαφρές δυνάμεις μόνο σε συγκεκριμένα και δεν επιβαρύνουν γενικά όλα τα δόντια.

Ποιά είναι τα οφέλη από μία ορθοδοντική θεραπεία INVISALIGN;

H κακή θέση των δοντιών ή των γνάθων του προσώπου μπορεί να απειλήσει την υγεία και την ομορφιά ενός ανθρώπου. Τα στραβά δόντια δημιουργούν δυσκολίες στο καθημερινό βούρτσισμα, την ομιλία και τη μάσηση της τροφής. Επίσης επηρεάζουν την καλή λειτουργία της άνω και κάτω οδοντοστοιχίας με αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των αρθρώσεων του στόματος.

Με την ορθοδοντική θεραπεία αποκαθιστούμε την καλή επαφή των δοντιών κατά τη μάσηση και την ομιλία, απομακρύνουμε τους παράγοντες που δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και βελτιώνουμε σημαντικά την εμφάνιση και την ομορφιά του προσώπου. Έτσι τα δόντια και τα ούλα δε φθείρονται και παραμένουν γερά για μια ολόκληρη ζωή. Ελαττώνεται έτσι η πιθανότητα τερηδονισμού των δοντιών και εμφάνισης ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες επισκέψεις στον Οδοντίατρο και μικρότερη ανάγκη για χρονοβόρες και δαπανηρές οδοντιατρικές εργασίες (προσθετικές εργασίες, εμφράξεις ή απονευρώσεις δοντιών).

Η μέθοδος INVISALIGN επιτυγχάνει όλα τα παραπάνω με τον πλέον βιολογικά ήπιο τρόπο και η χρήση των ναρθήκων αισθητικά περνά σχεδόν απαρατήρητη για τον ασθενή και το περιβάλλον του. Οι ασθενείς κάνουν άφοβα ορθοδοντική θεραπεία χωρίς αισθητικούς, κοινωνικούς ή επαγγελματικούς περιορισμούς, όπως συχνά συμβαίνει με την κλασσική Ορθοδοντική.

Με αυτό τον τρόπο η μέθοδος INVISALIGN χαρίζει ένα υπέροχο χαμόγελο και ομορφαίνει το πρόσωπο του ανθρώπου, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού όταν η εμφάνιση του προσώπου βελτιώνεται ο άνθρωπος νιώθει περισσότερη άνεση και εμπιστοσύνη για τον εαυτό του με θετικό αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Να τονίσουμε πάντως για άλλη μια φορά πως η Ορθοδοντική θεραπεία επιβάλλεται για λόγους υγείας του στόματος πριν και πάνω από οποιαδήποτε αισθητική βελτίωση.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΘΕ:

H θεραπεία INVISALIGN προσφέρει τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να αποκτήσουν ένα υπέροχο, υγιές χαμόγελο με ό,τι πιο αισθητικό διαθέτει σήμερα η επιστήμη της Ορθοδοντικής βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την υγεία του στόματός τους και την ποιότητα της ζωής τους.

 

 

 


 

 

Dr.  Δημοσθένης  ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Ειδικός Ορθοδοντικός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου HUMBOLDT Βερολίνου

info@angelakisd.gr

#########