Δεν είναι λίγες οι φορές που δε μπορούμε να κλείσουμε το φερμουάρ γιατί νιώθουμε υπερβολικά πρησμένες. Το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι μόνο αντιαισθητικό αλλά μπορεί να προκαλέσει και έντονη  δυσφορία. Ξέρατε ότι το δυσάρεστο αυτό αίσθημα του πρηξίματος οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, από την τροφική δυσανεξία ως τη δυσκοιλιότητα; Τα καλά νέα; Σας δίνουμε τους τρόπους για να το αποφύγετε!

 

 

Δυσκοιλιότητα= «εχθρός»
Μια ανεπιθύμητη “παρενέργεια” της δυσκοιλιότητας είναι το φούσκωμα. Για να την αντιμετωπίσετε υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (25 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες) από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυσικούς χυμούς και ξηρούς καρπούς ανάλατους. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε υγρά (6-8 ποτήρια την ημέρα), πίνοντας νερό στο οποίο έχετε προσθέσει φύλλα δυόσμου ή μαστίχα Χίου, ώστε να πάρει μία πιο ευχάριστη γεύση!

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή στη λακτόζη?
Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορεί να κρύβονται πίσω από την πρησμένη κοιλίτσα… Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τη μείωση ή την αντικατάσταση των ύποπτων τροφίμων. Στην περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένη λακτόζη είναι η λύση.

Μήπως τρώτε… αέρα?
Το να τρώτε γρήγορα και χωρίς να μασάτε καλά την τροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση αερίων. Και αυτό σημαίνει φούσκωμα. Απολαύστε το φαγητό σας, μειώνοντας την ταχύτητα που τρώτε. Το γεύμα σας πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά τουλάχιστον. Κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει και η τσίχλα. Προτιμήστε ένα ποτήρι νερό ή καφέ χωρίς ζάχαρη ή με προσθήκη υποκατάστατου ζάχαρης.

Όχι άλλο αλάτι!
Τα τρόφιμα περιέχουν ποσότητα αλατιού. Επίσης, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νάτριο και ταυτόχρονα χαμηλά σε φυτικές ίνες. Έτσι μπορούν να συμβάλλουν στο δυσάρεστο αίσθημα του φουσκώματος. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων σε όλα τα επεξεργασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Φροντίστε να αναγράφεται πως η περιεχόμενη ποσότητα νατρίου δεν ξεπερνά τα 500mgr ανά μερίδα προϊόντος. Προτιμήστε συσκευασίες με ενδείξεις όπως “ελεύθερο Νατρίου”, “χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου” ή “πολύ χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου”.

Βάλτε σταδιακά στη διατροφή σας «δύσκολα» τρόφιμα
Αν η αιτία του πρηξίματος είναι η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπως ονομάζεται διαφορετικά, κάποιες επιλογές όπως τα φασόλια ή η σταυρανθής οικογένεια των λαχανικών (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι) πιθανόν να σας φουσκώνουν. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα  θρεπτικά αυτά τρόφιμα. Φροντίστε απλά να τα εντάξετε αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιό σας, Αρχικά θα πρέπει να είναι καλά βρασμένα και σε μικρότερες ποσότητες , μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
Τα περισσότερα και συχνότερα γεύματα αντί 2 μεγάλων και εφόσον δεν υπερβαίνετε τις θερμιδικές σας ανάγκες θα βοηθήσουν στη μείωση της αίσθησης του φουσκώματος. Ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη διαχείριση της πείνας σας.

Δοκιμάστε αντι-φουσκωτικά τρόφιμα και ποτά!
Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι μέντα, το τζίντζερ, ο ανανάς, ο μαϊντανός και τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά (“καλά” βακτήρια) όπως γαλακτοκομικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος. Επιπλέον, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προσλάβουμε τους ωφέλιμους αυτούς μικροοργανισμούς είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων.

Ασκήσεις για την κοιλίτσα!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και αν γυμνάζετε τους κοιλιακούς όλη μέρα δεν θα απαλλαγείτε από το περιττό λίπος στην κοιλιά. Όμως, η επιμήκυνση, η τόνωση και η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών βελτιώνουν την εμφάνιση και τη στάση του σώματος. Αντίστοιχα, η αερόβια άσκηση, όπως το ελαφρύ τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, ο χορός και το ποδήλατο θα σας βοηθήσουν να εκτονώσετε την ένταση και το στρες από το σώμα αλλά και το έντερό σας.

 

 

 

Ζήκου Εύα 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

email:zikoueva@hotmail.com

#########