Αναμφισβήτητα η εγκυμοσύνη είναι μια από τις ομορφότερες περιόδους στη ζωή της κάθε γυναίκας. Οι  αλλαγές στο σώμα της και στις συνήθειές της είναι αρκετές, γεγονός που δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην καθημερινότητά της, αφού μπορεί να βρει τρόπους ώστε να διατηρείτε σε φόρμα τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά και να ανταπεξέρχεται όσο το δυνατόν καλύτερα στις δραστηριότητές της.

 

Είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να συνειδητοποιήσουν ότι όπως φροντίζουν για τις γυναικολογικές τους εξετάσεις, την υγεία του μωρού τους, τη διατροφή τους έτσι πρέπει να φροντίζουν και για τη φυσική τους κατάσταση, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους όσο το δυνατόν καλύτερα να δεχτεί πιο «ανώδυνα» τη διαδικασία του τοκετού.

Το Aqua Yoga είναι μια νέα μέθοδος εκγύμνασης που έχει να προσφέρει πολλά στη μέλλουσα μητέρα. Βασίζεται στις αρχές της yoga και στόχος του είναι να βοηθήσει τη γυναίκα και το μωρό της να απολαμβάνουν μαζί απλές κινήσεις μέσα στο νερό συνδυασμένες με τον έλεγχο της αναπνοής.

Το σώμα μέσα στο νερό δουλεύει καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα απ’ ότι, εκτός αυτού, χωρίς καμιά επιβάρυνση των αρθρώσεων και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο πτώσης και κραδασμών. Έχοντας βυθισμένο το σώμα μέχρι τους ώμους και λόγω της αντίστασης του νερού δουλεύουμε ομοιόμορφα σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, πετυχαίνοντας μια καλή και ήπια μυϊκή ενδυνάμωση. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το βάρος του σώματος μειώνεται και περιορίζεται μόνο στο 10% κάνοντας την έγκυο να νιώθει πιο ανάλαφρα και άνετα μέσα στο νερό.

Το Aqua yoga ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του μήνα κύησης που διανύουν, αφού η καθεμία μπορεί να καθορίσει την ένταση που θα βάλει, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμά της, μαζί με τον ειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τη φυσική της κατάσταση.  Το χλιαρό νερό της εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο περιβάλλον για χαλάρωση, ασκήσεις stretching αλλά και ασκήσεις που βοηθούν στην εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν ενεργά στη διάρκεια του τοκετού.

Σε όλο αυτό σημαντική θέση κατέχουν και οι αναπνοές οι οποίες βοηθούν την έγκυο να επικοινωνεί με το μωρό της, να ηρεμεί από το καθημερινό άγχος αλλά και να εξασκηθεί ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Θεαματικά είναι επίσης και τα οφέλη στην ψυχολογία της εγκύου, αφού μετά το τέλος της άσκησης έχει στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα της ευεξίας και της ηρεμίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη επίδραση και στο έμβρυο.

 

Θετικές επιδράσεις του Aqua yoga:

 

 • Γυναίκες που ασκούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο αύξησης του σωματικού βάρους, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Μικρότερη διάρκεια τοκετού [λόγω εκγύμνασης της πυέλου] καθώς και μικρότερο ποσοστών καισαρικών τομών.
 • Λιγότεροι πόνοι στην οσφυϊκή χώρα και καλύτερη στήριξη αυτής και της κοιλιάς.
 • Ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού για καλύτερη ισορροπία όσο το βάρος αυξάνεται.
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ιδίως στην περιοχή της λεκάνης, καθώς και βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη της εγκυμοσύνης, όταν συνδυάζεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
 • Ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος
 • Δυναμώνει τους μυς, βοηθάει στην βελτίωση της ισορροπίας, στην ευθυγράμμιση και στην ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης
 • Διατηρεί την ελαστικότητα των συνδέσμων και των αρθρώσεων
 • Λειτουργεί θεραπευτικά στη μητέρα μετά από ένα δύσκολο τοκετό και στην επιλόχεια κατάθλιψη.
 • Βοηθάει στη καλύτερη φυσική κατάσταση της εγκύου και στην επαναφορά της πιο γρήγορα, στην αρχική σωματική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.

 

Έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της, η μέλλουσα μητέρα μπορεί να ακολουθεί το πρόγραμμα του Aqua yoga καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά στην περίοδο της λοχείας.

 

 

 

 

Ιωάννα Βαπορίδη

Ειδικευμένη στο Aqua Yoga στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία

MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής

#########