Γενεύη, Ελβετία,– Η Merck Serono, ένας κλάδος της Merck KGaA που εδρεύει στο Darmstadt της Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει μία ενημερωτική εκστρατεία που επικεντρώνεται στις διαταραχές του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στις βρογχοκήλες και τους όζους, στο πλαίσιο της τρίτης Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή το 2011. Από τις 23 έως τις 29 Μαΐου 2011, η εταιρεία και οι θυγατρικές της παγκοσμίως οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συζητήσεις για την ενημέρωση του κοινού

.

 

 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή είναι μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από τη Merck Serono σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Θυρεοειδή, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τον Θυρεοειδή, τη Λατινοαμερικάνικη Εταιρεία για τον Θυρεοειδή και την Κινέζικη Εταιρεία Ενδοκρινολογίας. Το 2010, η δεύτερη Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή πραγματοποιήθηκε επιτυχώς σε περισσότερες από 40 χώρες σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις ασθενών και μέλη της ιατρικής κοινότητας.

 

Υπάρχουν πολλές παθήσεις και διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών –τραυματισμού, νόσου ή διατροφικής ανεπάρκειας, για παράδειγμα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, συναντώνται τα ακόλουθα προβλήματα: μη φυσιολογική ανάπτυξη του θυρεοειδούς, καρκίνος του θυρεοειδούς, βρογχοκήλες και όζοι στον θυρεοειδή που μπορούν να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό (υπο-λειτουργία του θυρεοειδούς) ή υπερθυρεοειδισμό (υπερ-λειτουργία του θυρεοειδούς).

Παρότι οι ρόλοι του είναι πολύ σημαντικοί σε όλες τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, η λειτουργία του είναι απαρατήρητη, όσο δεν προκαλεί προβλήματα. Από τα συστατικά που προέρχονται από το αίμα, κυρίως το ιώδιο, ο θυρεοειδής δημιουργεί δύο ορμόνες που ελέγχουν τον συνολικό μεταβολισμό του σώματος. Η υγεία των ατόμων επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό όταν ο ευαίσθητος μεταβολισμός του θυρεοειδή χάνει την ισορροπία του.

 

Σε γενικές γραμμές, ένας διογκωμένος θυρεοειδής ή «βρογχοκήλη» μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Μια απλή ή ενδημική βρογχοκήλη σχετίζεται με ανεπάρκεια ιωδίου λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή, που υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο άτομα στον κόσμο από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών1 (United Nations World Food Program), είναι επίσης η νούμερο ένα αιτία όζων του θυρεοειδούς που είναι ιδιαίτερα συχνοί και συνήθως καλοήθεις. Μια «τοξική» βρογχοκήλη μπορεί να εμφανιστεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια του υπερθυρεοειδισμού, όταν υπάρχει υπερδιέγερση του θυρεοειδούς.

 

«Οι βρογχοκήλες και οι όζοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ασθενών. Επειδή μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι ή να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα άλλης νόσου, οι ασθενείς στους οποίους δεν έχει γίνει διάγνωση μπορεί να ακολουθήσουν ακατάλληλη αγωγή ή να παρουσιάζουν σημαντικές ενοχλήσεις για χρόνια», λέει ο Dr. Bernhard Kirschbaum, Αντιπρόεδρος για την Παγκόσμια Έρευνα και Ανάπτυξη στην Merck Serono. «Η Merck Serono με ευχαρίστηση συνεισφέρει για τρίτη χρονιά σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης».

#########