Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Κωλέτης, με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά της SPECIFAR, εγχώριας φαρμακευτικής εταιρείας και μέλος της ΠΕΦ, από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, Watson Pharmaceuticals Inc. και  σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στον ελληνικό βιομηχανικό κλάδο επισημαίνει τα εξής

:

 

«Με ανάμικτα αισθήματα υποδεχτήκαμε την είδηση για την εξαγορά της SPECIFAR από τη Watson. Το ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών και η προσέλκυση των ανάλογων επενδυτικών κεφαλαίων αποτελούν, γενικώς, ένα καλό νέο για τη χώρα. Ειδικότερα, όμως,  αναδεικνύουν τη σημαντική αξία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αναγνώρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με εξαγωγική δραστηριότητα σε 60 χώρες  της τάξεως των 310 εκατ. (2010)  και με συνολικό κύκλο εργασιών 949,1 εκατ. ευρώ (2010) οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού και συμβάλλουν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πλην των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι ίδιες (300 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2006-2009) αποτελούν ελκυστική επενδυτική επιλογή ξένων κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη, σήμερα, η ελληνική οικονομία.

 

Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί τις πολλαπλές αξίες που ενθυλακώνει  η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να υποστηρίξει τις προσπάθειές μας. Η έλλειψη σταθερού πλαισίου, οι βίαιες παρεμβάσεις της Πολιτείας στην τιμολόγηση, τις προμήθειες και την ασφαλιστική αποζημίωση των φαρμάκων μόνο σκεπτικισμό γεννούν για το μέλλον του κλάδου μας, όταν μας αξίζει η αισιοδοξία»

#########