Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και οι ομόλογοι του Υπουργοί Υγείας της Ιταλίας,
της Μάλτας και της Κύπρου έκαναν την ακόλουθη δήλωση στο ‘Ατυπο
Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας που έγινε στις 4-5 Απριλίου 2011 στη Βουδαπέστη.

 

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μία αυξημένη προσέλευση παράνομων μεταναστών προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στις χώρες της Ε.Ε. Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αυτό παίρνει διαστάσεις μαζικής μετακίνησης η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Η κατάσταση αυτή αναμένεται τα επιβαρυνθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας και της κρίσης στη Βόρεια Αφρική.

Η Δημόσια Υγεία και η παράνομη μετανάστευση είναι διασυνδεόμενες. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη το πολύ διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών σε σχέση με εκείνο της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο δικαίωμα όλων ανθρώπων στην υγεία. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τις ανάγκες υγείας αυτών των πληθυσμών. Παράλληλα οι πολίτες των χωρών Ε.Ε πρέπει να προστατευτούν από πιθανούς κινδύνους δημόσιας υγείας. Αυτό απαιτεί ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να παρακολουθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πραγματικές απειλές για τη δημόσια υγεία συμπεριλαμβανομένων των μεταδοτικών ασθενειών όπως η φυματίωση, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και η ελονοσία.

Δεδομένων των σημαντικών οικονομικών περιορισμών για τα συστήματα υγείας θεωρούμε ότι οι ανάγκες υγείας των παράνομων μεταναστών δεν μπορούν να αντιμετωπιστεί μόνο σε εθνικό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας της υγείας.

Καλούμε τις χώρες της Ε.Ε. και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες να ενώσουμε τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σ’ αυτές τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των ευρωπαίων πολιτών.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει κάθε προσπάθεια και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βοηθήσει τα Κ-Μ που αντιμετωπίζουν σημαντική προσέλευση παράνομων μεταναστών και μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων και το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να παράσχουν την απαραίτητη τεχνική και επιστημονική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη. Η συνάντηση στη Ρώμη στις 13 Απριλίου για το ίδιο θέμα θα είναι χρήσιμη για την έναρξη αυτής της συνεργασίας.

#########