Αρχική Φορείς Υγείας Επιστολή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και...

Επιστολή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Λοβέρδου:

Με την παρούσα επιστολή, ζητώ την συμβουλή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.), αλλά και την επί της ουσίας υποστήριξη του στην διαχείριση των δημόσιας υγείας που πηγάζουν από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

 

Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της .

Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη και υλοποιείται ήδη πρόγραμμα επιχειρησιακής αντιμετώπισης της παράνομης εισροής μεταναστών σε συνεργασία με την Frontex .

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) αποτελεί ένα Φορέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης, με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας που σχετίζονται με την εισροή λαθρομεταναστών.

Η πολυετής εμπειρία στηρίζεται σε πολλαπλές καθημερινές των κινητών του μονάδων κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας από το 2001.

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  η ενίσχυση τόσο της ικανότητας παρακολούθησης όσο και της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης του υψηλού κινδύνου για την δημόσια υγεία που σχετίζεται κυρίως με την μετάδοση  λοιμωδών  νοσημάτων εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Είναι σαφές ότι ο αυτός κίνδυνος δεν έχει σύνορα και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  αφορά εν δυνάμει ευρωπαϊκές χώρες.

Βασική μας αρχή είναι ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, η προστασία της ατομικής τους υγείας αλλά και η προστασία της δημόσιας υγείας όλων των .

Στο σημείο αυτό σημειώνω ότι να αναδείξω το στην προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας υπό την Προεδρία της Ουγγαρίας στις αρχές Απριλίου.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την μετάγγιση της τεχνογνωσίας και την αξιόπιστη συμβουλή της Παγκοσμίου Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.), ως οδηγό στις προσπάθειές μας σε Εθνικό επίπεδο.

Αρχικά θα ήθελα  να προτείνω την άμεση επίσκεψη κλιμακίου της Π.Ο.Υ. με στόχο την διακρίβωση και αξιολόγηση της κατάστασης καθώς και την παράλληλη ανταλλαγή απόψεων με στόχο την υλοποίηση άμεσης συνεργασίας μεταξύ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και της Π.Ο.Υ..

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανδρέας Λοβέρδος