Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, η Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, ε. Καθηγήτρια Ιατρικής του Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγος– Ειδ. Μαστολόγος, υποδέχτηκε περισσότερους από 400 καλεσμένους στην παρουσίαση του βιβλίου της «Τόλμησε», στην Αίθουσα Grande Ballroom του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία.

 

 

Η έκδοση και συγγραφή του βιβλίου αποτελεί, απ’ ό,τι φάνηκε, για τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε μια ηλιαχτίδα θάρρους, αποφασιστικότητας και τόλμης, ενός ανθρώπου που υπερπήδησε κάθε εμπόδιο στη ζωή του και με γνώμονα την αγάπη για τη ζωή και την επιστήμη θέλησε να προσφέρει στον συνάνθρωπο της, τολμώντας να πράξει ό,τι έπραξε.

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, ο Καθηγητής Γυναικολογίας κ. Ζήσης Παπαθανασίου, ο Νομικός και Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Αριστείδης Γιαπαλής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ασφαλιστικού Ομίλου της Interamerican κ. Μάρκος Φραγκουλόπουλος και η χημικός    κ. Ναταλία Αναγνωστοπούλου. Οι ομιλητές, αφού εξήραν το έργο και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κ. Μουζάκα από το ξεκίνημα της καριέρας της έως και σήμερα και τους αγώνες που έδωσε στα διάφορα επίπεδα, την συνεχάρησαν ο καθένας από την πλευρά του για το πλούσιο επιστημονικό και κοινωνικό της έργο που την έχει ανεβάσει στην κορυφή της επιτυχίας.

 

Ειδικότερα ο κ. Καργάκος, ανέφερε ότι ως κριτικός βιβλίων επί μια 20ετία, μπορεί να πει ότι το βιβλίο της κ. Μουζάκα διαθέτει εδραία ευθυφροσύνη, περιγραφική ακρίβεια και λογοτεχνικά χαρίσματα, ώστε να διαβάζεται ως περιπετειώδες, με πολλά «σασπένς», επιστημονικό ανάγνωσμα – χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως τέτοιο.

 

Ο κ. Παπαθανασίου, ως ιατρός γυναικολόγος που έζησε με την κ. Μουζάκα στα χρόνια του Αρεταίειου, αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις  που  επικρατούσαν  τότε  και  εκθείασε  την  κ. Μουζάκα για την εργατικότητα, την επιμονή και την υπομονή της.

 

Ο κ. Γιαπαλής αναφέρθηκε επί μακρό στις πολλές αρετές που διαθέτει η συγγραφέας όπως τόλμη, λέγειν, γράφειν και πράττειν και εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση στο άτομό της.

 

Ο κ. Φραγκουλόπουλος μεταξύ άλλων είπε ότι ο εξαιρετικά δημιουργικός τίτλος ΤΟΛΜΗΣΕ, δηλώνει την ισχυρή βούληση και όχι απλά την επιθυμία, τη δύναμη, την ελπίδα, την αυτοπεποίθηση, την έμπνευση, τη δημιουργία και τελικά την προσφορά. Τόνισε ότι η κ. Μουζάκα τόλμησε να ακολουθήσει την πρωτοποριακή,  για  εκείνη   την   εποχή, ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας, τόλμησε να συγκρουστεί με την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την απίστευτη ανευθυνότητα, φαυλότητα και παρανομία των ηγεσιών του ΙΚΑ, όπου και δικαιώθηκε στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και τόλμησε να ιδρύσει, μαζί με 21 άλλα ιδρυτικά μέλη, την Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας μια πραγματική επένδυση στην αναβάθμιση της ιατρικής σχετικά με τη Μαστολογία.

 

Η κ. Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκε ως ασθενής της και ήταν συγκινητικά τα όσα κατέθεσε. Μεταξύ αυτών που ανέφερε είναι ότι η κ. Μουζάκα επιμένει για τον ποιοτικό έλεγχο στη μαστογραφία, και προσωπικά προτείνει –και αν μπορούσε θα επέβαλε, επειδή είναι παθούσα– ότι προέχει η κατά τακτά διαστήματα επίσκεψη σε ειδικό Μαστολόγο, ο οποίος να είναι εκείνος που θα κατευθύνει τη γυναίκα πού και πότε θα κάνει τη μαστογραφία, αναλαμβάνοντας  ο ίδιος την ευθύνη του αποτελέσματος.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου και  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου,  η Πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα και τον Πειραιά  κ. Beyza Untuna, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ  κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, ο Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος με τη σύζυγό του,  οι Δήμαρχοι Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος,   και Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με τη σύζυγό του,  Πρόεδροι διαφόρων  Κωνσταντινουπολιτών Σωματείων, οι Καθηγητές κ.κ. Ι. Παπαδημητρίου, Αρ.Παπαλουκάς, Ευτ. Βορίδης, Γρ. Καστέλλης, πολλοί ιατροί και Νομικοί, ο Παραολυμπιονίκης κ. Ιωάννης Κωστάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Βασίλης Νανόπουλος, εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων και συλλόγων, οι επικοινωνιολόγοι κ.κ. Γιώργος Ντάβλας και Θανάσης Παπαμιχαήλ, δημοσιογράφοι από τον Ημερήσιο και περιοδικό Τύπο των Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και πλήθος κόσμου που αγκάλιασε την εκδήλωση και τίμησε τη συγγραφέα με την παρουσία του από διάφορες γωνιές της Ελλάδος. όπως τη Ρόδο, Τήνο, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Πάρο, Μυτιλήνη, Αστυπάλαια και Μεσολόγγι.

 

Η Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα ευχαρίστησε συγκινημένη τους  ομιλητές για τα ζεστά τους λόγια, τον εκδότη κ. Χρήστο Ζαμπούνη στον οποίο όπως ανέφερε οφείλεται η πρόταση για τη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Τόλμησε» αλλά και την οικογένειά της που τη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

 

Στο βιβλίο «ΤΟΛΜΗΣΕ», η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στη συναρπαστική της διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αθήνα από την Αθήνα στο Στρασβούργο και τανάπαλιν μέχρι  τη στιγμή της  καταξίωσής της στον ιατρικό χώρο.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φερενίκη, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Alapis.

 

Τα συγγραφικά δικαιώματα από το βιβλίο θα προσφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, και συγκεκριμένα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού Έλλη Λαμπέτη, που παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα μέλη των οικογενειών τους.

#########