Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ (ΔΔΥ) διοργανώνει τον «Μήνα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», με αφορμή την έναρξη του Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2011), θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δράση αυτή απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα στα κέντρα του Ομίλου ΒιοΙατρική σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα, και Ηράκλειο Κρήτης.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 550, να ενημερωθούν για τη δωρεάν εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα που γίνεται με την προσκόμιση δείγματος κοπράνων σε αποστειρωμένο δοχείο. Πρόκειται για μία σύγχρονη εξέταση που δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου.

Η κοινωνική αυτή δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής & Άθλησης και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ) και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 31 Μαρτίου 2011. Σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με την παρουσία εκπροσώπων επιστημονικών και κρατικών φορέων, ο Διευθυντής του ΔΔΥ κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ο κ. Παπασπυρόπουλος δήλωσε επίσης ότι «αυτή η ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αναλαμβάνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με την επιστημονική υποστήριξη της ΕΕΟΠ,  τέθηκε φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Αναδεικνύεται έτσι ο κομβικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμικού φορέα πραγματοποίησης προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει περαιτέρω και να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό τέτοιων προγραμμάτων πρόληψης σε όλη την χώρα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως επισημάνθηκε από τον Καθ. Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού, η αξία της προληπτικής αυτής εξέτασης είναι μεγάλη διότι όλα τα ασυμπτωματικά (δηλαδή τα φαινομενικά υγιή) άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν σε αυτή την δωρεάν προληπτική εξέταση (ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα). Εν συνεχεία, στα άτομα με θετικό αποτέλεσμα, η μέθοδος περαιτέρω εξέτασης που επιλέγουμε είναι η κολονοσκόπηση. Στη σημερινή εποχή, η κολονοσκόπηση είναι μία ασφαλής, ανώδυνη και λίαν αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου».


Ο Κοσμήτορας  και Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίαση τη πρόταση του για την ανάγκη εφαρμογής ενός Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου στο οποίο πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν οι περιοδικοί έλεγχοι για τον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας, τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και τον Καρδιαγγειακό Έλεγχο.  Στη συνέχεια ο Καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει ότι με τα προγράμματα αυτά, όπως αυτό που γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΔΥ για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου, υπάρχει κέρδος σε οικονομικούς πόρους αλλά κυρίως υπάρχει κέρδος σε ποιοτικά έτη ζωής.

Τέλος, η κα Τζένη Κρεμαστινού-Κουρέα, Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και  τόνισε ότι «τέτοιες κοινωνικές δράσεις, όπως αυτή του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της Βιοϊατρικής, προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία».

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον τρίτο συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο και προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τοιχωμάτων του τελευταίου μέρους του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου.

#########