200.000 Έλληνες πολίτες πάσχουν από άνοια 50 εκατομμύρια πάσχουν σε όλο τον κόσμο εκ των οποίων τα 10,5 εκατομμύρια στην ΕΕ. Όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου για την Αλτσχάιμερ και την άνοια κα Σακκά, ο κάθε ένας ασθενής έχει πίσω του 2-3 φροντιστές που και αυτοί έχουν ανάγκη εκπαίδευσης ενημέρωσης και φροντίδας.

Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνία ανέρχεται για την Ελλάδα στα 3 εκατομμύρια που ακόμα είναι πολύ δύσκολο στοίχημα. Ευτυχώς η οικογενειακεντρική κοινωνία μας το 90% των ασθενών κουράρονται στο σπίτι τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι 400.000 φροντιστές ενημερώνονται και παράλληλα μπορούν να πηγαίνουν στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ώστε να βρίσκουν λύσεις σε καίρια προβλήματα. Τώρα όμως ένα έξυπνο ρολόι 6000  τα οποία θα προμηθευτούν οι ασθενείς από τα ΚΕΠ υγείας εντελώς δωρεάν. Τα ρολόγια αυτά εκτός από διάφορες ενδείξεις δίνουν και πληροφορίες για το στίγμα του ασθενή το γεωγραφικό κυρίως ώστε κανένας ασθενής να μην χάνεται.

Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας είναι 18 και τα ιατρεία μνήμης ανέρχονται σε 30. Παράλληλα υπάρχουν και 72 συμβουλευτικοί σταθμοί. Όμως η υγεία των ασθενών μέσα στην πανδημία επιδεινώθηκε κατά 78%.

Τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 η οποία δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Π. Σακκά σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού.

Παρέμβαση έκανε η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη ενώ συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αϊδίνη.

Γ. Πατούλης: «Σήμερα ερχόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά σε πολίτες τρίτης ηλικίας, υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια. Προτεραιότητά μας η διατήρησης της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Π. Σακκά: «Στόχος μας κανένα άτομο με άνοια στην Ελλάδα, όπου κι αν ζει, να μην μένει χωρίς ενημέρωση και υποστήριξη»

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες για την άνοια σε όλη την Ελλάδα και απευθύνεται σε:

  • Άτομα με προβλήματα μνήμης
  • Ευρύ κοινό
  • Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
  • Επαγγελματίες Υγείας

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο [email protected] ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του.