Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στις 16 & 17 Μαΐου, από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ στο κτίριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο συνέδριο με τίτλο  «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: 20 χρόνια από τη Ψήφιση του Ν. 2716/99» το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Καθηγητή Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου που πρόσφατα αποχαιρετήσαμε με μεγάλη θλίψη.

Το συνέδριο αφιερώθηκε στην μνήμη του Καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου για την προσφορά του στους ψυχικά πάσχοντες και για την καθοριστική συμβολή του έργου του στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Αναγνώρισαν όλοι, ότι ο Καθηγητής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ως δάσκαλος και επιστήμονας και πάνω από όλα ως άνθρωπος, προώθησε καθοριστικά την κοινωνική ψυχιατρική, διαμόρφωσε τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και ενέπνευσε τους περισσότερους από τους σημερινούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

 

Στο συνέδριο συμμετείχε πλειάδα καθηγητών παιδοψυχιατρικής και ψυχιατρικής που είχαν συμβάλει στην εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας όπως: ο Γιάννης Τσιάντης, καθηγητής παιδοψυχιατρικής και «πατέρας» της παιδοψυχιατρικής στην Ελλάδα, ο Στέλιος Στυλιανίδης καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι Μιχάλης Μαδιανός, Δημήτρης Κανδύλης και Άρης Λιάκος ομότιμοι καθηγητές Ψυχιατρικής, οι Νικόδημος Μπούρας και  Bob Grove ομότιμοι καθηγητές Ψυχιατρικής από το Λονδίνο, ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος καθηγητής κοινωνικής εργασίας, η αναπλ.. καθηγήτρια νομικής Μαρία Μητροσύλη. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ Γιώργος Γιαννόπουλος και πλειάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικογενειών στην ψυχική υγεία καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης το έργο των μονάδων (στεγαστικές, κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες) και στην παρουσίαση του συμμετείχαν και ενεργά οι άμεσα ωφελούμενοι, δηλαδή οι λήπτες των υπηρεσιών μας κάνοντας πράξη την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε από την Ομοσπονδία γιατί Είκοσι χρόνια από την ψήφιση του Ν 2716/99 για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην χώρα μας και ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ήταν αναγκαίο να υπάρξει  στοχασμός και αξιολόγηση για το τι έχει γίνει, τι θα έπρεπε να έχει γίνει και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ο Ν. 2716/99 για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε το 1999 μετά την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού 815/84 που εκίνησε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο Ν 2716/99 ακολουθήθηκε από την υλοποίηση του προγράμματος Ψυχαργώς που επικεντρώθηκε στη συνέχιση της διαδικασίας αποϊδρυματισμού των ασθενών που νοσηλεύονται στα μεγάλα δημόσια ψυχιατρεία της Ελλάδας και οδήγησε στο κλείσιμο 5 ψυχιατρείων της χώρας και στη δημιουργία πολλών νέων μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και κοινωνικών συνεταιρισμών.

Το συνέδριο στα συμπεράσματα του, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αργώ κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, ανέδειξε ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση μετά από την Αποασυλοποίηση που προηγήθηκε πρέπει να στοχεύσει δυναμικά τώρα στον μετασχηματισμό των ψυχιατρικών νοσοκομείων με την δημιουργία νέων κοινοτικών υπηρεσιών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Κέντρα Ημέρας) και δομών (οικοτροφεία, ξενώνες, διαμερίσματα) καθώς και στην ανάπτυξη ευρύτερα δικτύου τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας (Ψυχιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία, Κινητές Μονάδες, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης, κλπ),  με έμφαση στις υπηρεσίες για παιδιά-εφήβους, για τον αυτισμό, για την άνοια και για την επαγγελματική επανένταξη. Με ενεργό υποκείμενο  και πρωταγωνιστή τον λήπτη υπηρεσιών και τις ανάγκες του, τόσο για θεραπεία όσο και για ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επαγγελματική επανένταξη. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και στη βάσει των αρχών της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής. Τόνισε δε ότι επειδή πολλές φορές στο παρελθόν υπήρχαν αντιστάσεις και εμπόδια στην προσπάθεια αυτή και πρέπει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση να έχει σήμερα συνοδοιπόρους και υποστηρικτές όλους μας: την κοινωνία, την πολιτεία, τις οικογένειες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατί κάναμε ήδη πολλά μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα αναγνωρίζοντας ισότιμα δικαιώματα στους ψυχικά πάσχοντες και δίνοντας ίσες ευκαιρίες ένταξης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

 

 

#########