Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιθρομβωτική θεραπεία που σημάδεψαν το περασμενο έτος θα παρουσιασθούν μεταξύ άλλων στο 1ο Ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διοργανώνει η Καρδιολογική Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2010, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, κάθε μέρα συμβαίνουν 65 εμφράγματα στην Ελλάδα. Από τους 17.000 θανατους από στεφανιαία νόσο το χρόνο, οι 6.000 οφείλονται σε εμφράγματα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Σταύρος Β. Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. στην Αλεξανδρούπολη

, το 25-30% των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνουν πολύ νωρίς, πριν ακόμη από την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, ενώ οι άρρωστοι που αντιμετωπίζονται στην Καρδιολογική Κλινική με τις σύγχρονες μεθόδους και ιδιαίτερα με έγκαιρη αγγειοπλαστική (διάνοιξη με μπαλονάκι) έχουν γενικά πολύ καλή πορεία.

 

Στο συνέδριο που είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και έχει θέμα «Θεραπεία και Πρόληψη της Αρτηριακής και Φλεβικής Θρόμβωσης» θα γίνει αναφορά, εκτός από τη στεφανιαία νόσο, στο καρδιογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στη φλεβική θρόμβωση / πνευμονική εμβολή, που αποτελούν επίσης πολύ σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης. Συνεργάτες της Πανεπιστημιακής Κλινικής και διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ελλάδα θα αναλύσουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών αλλά και τη σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Πέραν αυτού, σε ένα Διεθνές Στρογγυλό Τραπέζι, επιφανείς ερευνητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα συζητήσουν για τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το σημαντικότερο όμως είναι – όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης – ότι τη χρονιά που μας πέρασε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια νέα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά την θεραπεία των ασθενών με αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση. Τα ελπιδοφόρα αυτά μηνύματα στον τομέα της καρδιολογίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών και των συζητήσεων του Συνεδρίου.

#########