Τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται σταδιακά πλέον και στη χώρα μας, η ανησυχητική έκταση πού έχει λάβει το πρόβλημα των Διατροφικών Διαταραχών. Οι Δ.Δ. αποτελούν μια σοβαρότατη πάθηση, η οποία εμφανίζεται  κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Η σοβαρότερη μορφή της είναι η Νευρική Ανορεξία, που είναι και η ψυχική νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Με βάση έγκυρες επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από Νευρική Ανορεξία και 5% από Νευρική Βουλιμία) ενώ ένα επιπλέον 7%, φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%.  Σε πραγματικούς αριθμούς, παραπάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή Δ.Δ, γεγονός που σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό

.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η ενημέρωση γύρω από τις Διατροφικές Διαταραχές είναι ελλιπής, τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Μαρία Τσιάκα                     Διευθύντρια  Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (Ε.Κ.Δ.Δ.), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές (Δ.Δ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολή Αθηνών (DSA) στο Μαρούσι.  Η κυρία Τσιάκα ανέφερε πως έχουν εδραιωθεί λάθος αντιλήψεις και μύθοι γύρω από το θέμα αυτό. Οι οικογένειες, οι φίλοι και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρος των ατόμων που πάσχουν, αδυνατούν να τα βοηθήσουν ουσιαστικά. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπευτών/θεραπευτικών μονάδων και ο κοινωνικός στιγματισμός, οδηγούν τα άτομα που υποφέρουν σε αδιέξοδο. Οι βασικές κατηγοριες Διατροφικών Διαραχών είναι η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Αδηφαγική Διαταραχή. Τα χαρακτηριστικά της Νευρικής Ανορεξίας που είναι και η πιο επικίνδυνη διαταραχή.

Ξεκινάει, συνήθως, στην εφηβεία με μια δίαιτα που βγαίνει εκτός ελέγχου.
·    Στους άνδρες εμφανίζεται κοντά στα 16.
·    Ένα στα πέντε άτομα πεθαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία.
·    Δυο στα πέντε παραμένουν σε μια κατάσταση ανεκτή.
·    Ενα στα πέντε πεθαίνει σε 10 χρόνια από αυτοκτονία ή ασιτία.
·    Το 50% των ασθενών καταλήγουν με βουλιμικά επεισόδια και με μεθόδους εκκαθάρισης (εμετός, καθαρτικά, χάπια διαίτης) .
·    Η πρόγνωση για θεραπεία είναι ασθενέστερη σε περιπτώσεις χρόνιες με χαρακτηριστικά όπως: μεγάλη ηλικία, χαμηλό βάρος, υψηλός ρυθμός απώλειας βάρους, βουλιμικός τύπος).
·    Ανάρρωνει 1 στα 3 άτομα (κάποιες φορές με νοσηλεία).

 

Τα στοιχεία της προσωπικότητας αυτών των ατόμων είναι: τελειομανή, ευσυνείδητα, συνεπή, επιθυμούν να ευχαριστούν τους άλλους, να έχουν υψηλές επιδόσεις, έχουν χαμηλή αυτό-εκτίμηση, δεν επιθυμούν να  ρισκάρουν, εκτιμούν την αγνότητα, τον ασκητισμό, αποφεύγουν να κάνουν καινούργια πράγματα και έχουν υψηλές πιθανότητες για ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμούς.
Στην ημερίδα θα μιλήσει η professor Janet Treasure του King’s College Institute of Psychiatry, η επιστημονική ομάδα της οποίας απέδειξε ότι αν και  η οικογένεια δεν ευθύνεται για την εμφάνιση των Δ.Δ., όμως “συντονίζεται” με τη νόσο, με αποτέλεσμα να ισχυροποιεί και να διαιωνίζει το πρόβλημα.
Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι γονείς συμπαρασύρονται από την εμμονή του παιδιού τους για τη μείωση του βάρους του, τον έλεγχο των θερμίδων, το καθημερινό ζύγισμα. Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιο διαιτολόγο δεν έχει αποτέλεσμα αφού τις περισσότερες φορές αδυνατεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σύμπτωμα όντας μη εξειδικευμένος σε αυτό.

Δυστυχώς οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη και την επιρροή που ασκεί το σύμπτωμα στο παιδί τους. Πολλές φορές οι ακραίες συμπεριφορές που αναπτύσσονται εξαιτίας των διατροφικών διαταραχών ενοχοποιούν τους γονείς προς όφελος του φαντάσματος της νευρικής βουλιμίας ή νευρικής ανορεξίας.
Σε μια εποχή όπου υποβόσκει η κρυφή μάστιγα των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους, η ενημέρωση, η σωστή πληροφόρηση και τέλος η διάδοση της πληροφορίας, αποτελεί υποχρέωση στις σύγχρονες κοινωνίες ώστε οι έφηβοι να ενημερωθούν και να προστατευτούν από αυτή τη γνωσιακή και σωματική ασθένεια που πολλές φορές καταλήγει  στον θάνατο…
Το Ε.Κ.Δ.Δ.

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών είναι ένας χώρος συμβουλευτικής και εκπαίδευσης σε θέματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Το 2006 αναγνωρίστηκε και βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (National Centre for Eating Disorders – U.K.).

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ιδιαίτερη νόσος και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητα. Οι θεραπευτικές μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στο Κέντρο είναι οι ακόλουθες:
·1    Κινητοποίηση μέσα στη θεραπεία. Εφαρμόζονται τα μοντέλα της Professor Janet Treasure.
·2    Μεταγνωστική προσέγγιση της Νευρογενούς Βουλιμίας. (Μοντέλο θεραπείας των: Janet Treasure, Myra Cooper & Gillian Todd).
·3    Νέα μεθοδολογία Maudsley της Janet Treasure για τις οικογένειες των πασχόντων από διατροφική διαταραχή.
·4    Γνωστική – Συμπεριφοριστική Θεραπεία.

Χρησιμοποιούμε τις πιο έγκυρες και αποδεδειγμένα επιστημονικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, γιατί μόνο έτσι θεωρούμε ότι μπορούμε να νικήσουμε καταλυτικά τις διατροφικές διαταραχές.
To ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από την επισκεψιμότητα του site (www.hcfed.gr) που ενώ το 2007 είχε 4.968 επισκέψεις το 2009 ανήλθαν στις 18.181.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Κατηγορίες Διατροφικών Διαταραχών

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

 • ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ. 15% ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ.
 • ΕΝΤΟΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΛΙΠΟΣ.
 • ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ.
 • ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

 • ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ.
 • ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΜΕΤΟ Η ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΩΝ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΩΝ Η ΧΑΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ.
 • ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΒΑΡΟΣ.
 • ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΘΟΔΟΥΣ.
 • ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ.

 

ΑΔΗΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

 • ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, Π.Χ. ΜΕΣΑ ΣΕ 2-3 ΩΡΕΣ. ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ, Π.Χ. ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Η ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΟΣΟ ΤΡΩΕΙ.
 1. ΤΑ ΥΠΕΡΦΑΓΙΚΑ Ή ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ:
 • ΤΡΩΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ.
 • ΤΡΩΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΑΒΟΛΑ ΓΕΜΑΤΟΣ/Η.
 • ΤΡΩΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
 • ΤΡΩΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΟΝΟΣ/Η ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ.
 • ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΝΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΙΜΙΚΟ.
 1. ΠΟΛΥ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ.
 2. ΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ.

ΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΕΜΕΤΟΥΣ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΑ, ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ, ΥΠΕΡΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ, ΧΑΠΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣ.

#########