Πώς οι δυνατότητες της ιατρικής τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία;

Από τις 9 έως 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 1η Διαδραστική Έκθεση “MedTech Discoveries”, μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο MedTech Europe, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Παύλος Αρναούτης και ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) – μέλος της MedTech Europe -, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν Έλληνες Ευρωβουλευτές και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα.

 

Στόχος της Έκθεσης ήταν να προβληθεί στους προσκεκλημένους, φορείς που χαράσσουν πολιτική υγείας, ασθενείς, ευρωβουλευτές, τους ακόλουθους Υγείας των Μόνιμων Αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, το έργο που προσφέρει η μοναδική ποικιλομορφία της ιατρικής τεχνολογίας. Η διαδραστική οθόνη που είχε στηθεί, έδωσε την ευκαιρία σε όλους, να εξερευνήσουν και να δουν πως η ιατρική τεχνολογία βοηθά στο να σωθούν ζωές και πως στηρίζει ένα ευρύ φάσμα ασθενών, με διάφορα νοσήματα, να αυτοεξυπηρετούνται και να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή.

 

Οι παρευρισκόμενοι ανακάλυψαν ποια εργαλεία της ιατρικής τεχνολογίας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και διαχείριση διαφόρων παθήσεων, όπως π.χ. τεστ που επιτρέπουν την ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών, τεστ που εξασφαλίζουν στους ασθενείς την πρόσληψη της θεραπείας τους έγκαιρα, απαραίτητα είδη μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, απεικονιστικά μηχανήματα, εξοπλισμό που βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων, βηματοδότες, ρομποτική τεχνολογία, εφαρμογές smartphone και πολλά άλλα.

 

Η ιατρική τεχνολογία διαθέτει μια εγγενή αξία να βοηθά τους ασθενείς να ζήσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σ’ ένα πρακτικό επίπεδο, και παρέχει οικονομικά αποδοτικές λύσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ένας διαγνωστικός εξοπλισμός, για παράδειγμα, δεν επιταχύνει μόνο τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά επιτρέπει στα διαγνωστικά εργαστήρια να πραγματοποιούν διάφορες εξετάσεις χρησιμοποιώντας ένα και μόνο δείγμα. Αυτό για τον ασθενή σημαίνει μικρότερο χρόνο αναμονής, μείωση του άγχους, ενώ όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου που δαπανάται στα ιατρεία αλλά και στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων.

 

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της ιατρικής τεχνολογίας στην καινοτομία. Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης καινοτόμων συσκευών, εργαλείων αποτελεί μια σοφή επένδυση για βιώσιμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι καινοτόμες ιατρικές τεχνολογίες παραδείγματος χάρη βοηθούν στην αποφυγή μετάδοσης του ιού HIV από την μητέρα στο μωρό, επιτρέπουν στους γονείς με παιδιά που έχουν Διαβήτη να παρακολουθούν με ακρίβεια το σάκχαρο στο αίμα, ακόμα και από απόσταση, αλλά και επιτρέπουν στους ανθρώπους με τεχνητά μέλη να καταφέρουν να ζουν μια δραστήρια ζωή.

#########