Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής με Πρόεδρο τον Αν. Καθηγητή Νικόλαο Παπαντωνίου, οργάνωσε με επιτυχία το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής στις 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2011, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό

ως ομιλητές και εξακόσιοι (600) Σύνεδροι. Πραγματοποιήθηκαν εβδομήντα (70) διαλεξεις, οι οποιες καλυψαν το μεγαλύτερο φάσμα της περιγεννητικής ιατρικής ενώ παρουσιάστηκε το επιστημονικό έργο των συμμετασχόντων με διακόσιες (200) ανακοινώσεις.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα Hot topics, τα οποία περιελαμβάναν διαλέξεις έγκριτων ξένων και Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της περιγεννητικής ιατρικής και στα οποία συζητήθηκαν θέματα όπως: προγεννητική διάγνωση, προεμφυτευτικός έλεγχος, ενδομήτρια θεραπεία του εμβρύου, μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Γενετική με την δυνατοτητα προγεννητικής διάγνωσης από το μητρικό αίμα του συνδρόμου Down αλλά και του Rhesus του εμβρύου είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Η νευροπροστασία, η νευροαπεικόνιση, η αντιμετώπιση της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας, η χρήση της καφεΐνης και της ερυθροποιητίνης ήταν θέματα κεντρικού ενδιαφέροντος για την νεογνολογία.Στα πλαίσια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα «Νεώτερες απόψεις για την επίδραση της καφεΐνης στα πολύ χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά», όπου αναπτύχθηκαν απόψεις σχετικά με την επίδρασή της καφεΐνης στις άπνοιες και την αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η Εναρκτήρια Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ψυχιατρικής Γεωργίου Χριστοδούλου, με θέμα «Ηθικές Αρχές στην Ιατρική».

Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής στα πλαίσια, της όσον το δυνατόν καλλίτερης επιστημονικής ενημέρωσης των μελών της, εκτός του Πανελληνίου Συνεδρίου που διοργανώνεται κάθε δύο (2) χρόνια και των Ημερίδων με ειδική θεματολογία, εκδίδει τα Πρωτόκολλα Περιγεννητικής τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση και αποτελούν σημαντικό βοήθημα στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Έτσι, εξέδωσε το 2ο τευχος των Πρωτοκολλων Περιγεννητικής τα οποία παρεδόθησαν στους Συνέδρους και είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (http://www.perinatal.gr/). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης μέσω της ιστοσελίδας σε δύο (2) έγκριτα ξενόγλωσσα περιοδικά πέραν του περιοδικού που εκδίδει η εταιρεία μας σε συνεργασία με την Νεογνολογική εταιρεία.