Τα θέματα του Συνεδρίου ανέλυσαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη23/11/2010 στις 12.30 μ.μ. στα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τούτουζας και ο Παθολόγος-Διαβητολόγος, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν. Ν.Ιωνίας «Αγ.Όλγα» Ιωάννης Ιωαννίδης.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

·Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που κατέχει η σωστή διατροφή στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της μεσογειακής διατροφής, «πατροπαράδοτης» διατροφής της χώρας μας, την οποία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της υιοθέτησης του «κακώς εννοούμενου» Δυτικού τρόπου ζωής τείνει να αποτελέσει μακρινό παρελθόν. Με παραδείγματα προσπάθησε να περιγράψει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα.

Τόνισε τη σημασία της λήψης των γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να μεταβολίσει σωστά τις προσλαμβανόμενες τροφές, καθώς επίσης και τη σημασία της λήψης συχνών και μικρών γευμάτων. Επίσης, παρέθεσε συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μας (δημητριακά, γάλα, μαρμελάδα, φρούτο ή χυμό του φρούτου για πρωινό, τα όσπρια και τα ψάρια με τη μεγάλη ποσότητα των ευεργετικών ω3 λιπαρών, τα λαχανικά και την όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος).

Προσέθεσε επίσης την ευεργετική δράση που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού με το φαγητό, εφόσον το επιθυμούμε σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας.

·Ο Επίκουρος Καθηγητής της Α΄ Πανεπιστημιακής ΚαρδιολογικήςΚλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης που θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα, στη συσχέτιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της αρτηριακής υπέρτασης.

Μεταξύ των υπερτασικών ασθενών, σύμφωνα με μελέτες της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, όταν η υπέρταση συνδυάζεται με περιοδοντική νόσο διαταράσσεται η αγγειακή και νεφρική λειτουργία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με υπερτασικούς ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν 5πλασιάζεται σε αυτούς με σοβαρότερη περιοδοντική νόσο, όπως αυτή εκτιμάται με οδοντιατρική εξέταση του συνόλου των δοντιών των εξετασθέντων.

Επίσης θα αναλυθούν τα αποτελέσματα της μελέτης ACCORD, σύμφωνα με την οποία οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουνπαρόμοιο στόχο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως οι μη-διαβητικοί, δηλαδή το <140/90mmHg και όχι το 130/80 mmHg που ισχύει μέχρι τώρα.

·Ο Επίκουρος Καθηγητής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο. Αφού τόνισε ότι παρά την ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια για την πρωτογενή πρόληψη, δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των αιφνιδίων θανάτων στη χώρα μας, υπογράμμισεότι υπολογίζεται ότι το 25% περίπου των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου πεθαίνουν αιφνιδίως πριν φθάσουν στο νοσοκομείο, εντός 30 λεπτών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης στενώσεων στα αγγεία της καρδιάς, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί ναείναι σωτήρια για μεγάλο αριθμό ασθενών και αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις μη επεμβατικές μεθόδους ανίχνευσης της στεφανιαίας νόσου, όπως η αξονική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου και η μαγνητική τομογραφία και η δυναμική υπερηχογραφία.

Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο εκτίμησης του shear stress (δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο αίμα και στο τοίχωμα των αγγείων), καθώς και της επίπτωσης που μπορεί να έχει στη δημιουργία και στην αποσταθεροποίηση των αθηρωματικών πλακών που οδηγούν στο κλινικό σύνδρομο της στηθάγχης και τη σημασία της ανερχόμενης νέας τεχνικής, της οπτικής συνεκτικής τομογραφίας (OCT) στη διερεύνηση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια νέα τεχνική αναίμακτης αναγνώρισης και εκτίμησης των αθηρωματικών πλακών (ακτινοεμτρία μικροκυμάτων), η οποία θα παρουσιαστεί στο Συνέδριοκαθώς και τις μελλοντικές εφαρμογές της νέας αυτής τεχνικής.

·Ο υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας του Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν Ν. Ιωνίας «Αγ. Όλγα» κ. Ιωάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Αφού τόνισε ότι ηεμφάνιση αθηροσκληρωτικών εκδηλώσεων τείνει να είναι συχνότερη και πρωιμότερη και η εξέλιξή της ταχύτερη στα διαβητικά σε σχέση προς τα μη διαβητικά άτομα, ανέφερε ότι ηθνητότητα και η νοσηρότητα από την μακροαγγειοπάθεια είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη στα διαβητικά άτομα και το 75-80% πεθαίνουν τελικά από μακροαγγειοπάθεια.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα αρκετών προσφάτων μεγάλων μελετών που έχουν στρέψει τη θεραπευτική μας στρατηγική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλου του πλέγματος των διαταραχών, που χαρακτηρίζει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έτσι, πέραν της θεραπείας του σακχάρου οι στόχοι στους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου(υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα) πρέπει ναείναι ιδιαίτερα αυστηροί.

#########