Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπεύθυνη του Ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας & Διατροφής.

Η κ. Παπαδοπούλου έκανε ειδικότητα Παιδιατρικής στην Αθήνα και ακολούθησε περίπου τριετής μετεκπαίδευση (1990 – 1994) στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία & Διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο έγινε Διδάκτωρ το έτος 1998.
Από το 1994 μέχρι σήμερα είναι Υπεύθυνη του Ιατρείου Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας & Διατροφής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στο οποίο παραπέμπονται παιδιά με προβλήματα από το πεπτικό σύστημα από όλη της Ελλάδα. Διαθέτει 52 ξενόγλωσσες και 38 ελληνικές δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά και εκδόσεις. Το Citation Index των δημοσιεύσεών της στο διεθνή ιατρικό τύπο είναι 350. Πέντε ερευνητικές μελέτες της έχουν τύχει τιμητικής διάκρισης. Εχει 100 ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών σε συνέδρια, εκ των οποίων 37 σε διεθνή. Εχει δώσει 51 ομιλίες ως προσκεκλημένη εισηγήτρια σε διεθνή και σε ελληνικά συνέδρια. Είναι κριτής άρθρων σε 5 διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Επί σειράς ετών είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Παιδιατρική» υπεύθυνη για τον τομέα Γαστρεντερολογία – Ηπατολογία – Διατροφή. Είναι κριτής εργασιών προς ανακοίνωση τόσο σε διεθνή όσο και σε ελληνικά συνέδρια. Είναι μέλος 6 διεθνών και ελληνικών ιατρικών Εταιρειών. Εχει εκλεγεί στη θέση της Ειδικής Γραμματέως της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής τα έτη 1999-2001, της Γενικής Γραμματέως τα έτη 2001 – 2003 και της Προέδρου τα έτη 2005 – 2008. Είναι μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (ESPGHAN), υπό την Αιγίδα της οποίας διοργάνωσε πρόσφατα δύο διεθνή μετεκπαιδευτικά συμπόσια: το ESPGHAN Summer School on Nutrition το έτος 2005 στην Ανάβυσσο Αττικής στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 26 χωρών του κόσμου και το Joint Turkish-Greek Postgraduate Course on Pediatric Gastroenterology & Nutrition το έτος 2006 στην Καππαδοκία, στο οποίο συμμετείχαν Ελληνες και Τούρκοι παιδίατροι. Η ESPGHAN της έχει αναθέσει επίσης, τη διοργάνωση του επερχόμενου Summer School στην Παιδιατρική. Γαστρεντερολογία, το οποίο θα γίνει στο Μάτι Αττικής το έτος 2010. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής έχει αναπτύξει ευρύτατο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων για γονείς για συνήθη νοσήματα του πεπτικού όπως είναι η κοιλιοκάκη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η τροφική αλλεργία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι ηπατίτιδες, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η θρεπτική υποστήριξη και η δυσανεξία στη λακτόζη. Το έτος 2007 συνετέλεσε στη δημιουργία της ιστοσελίδας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής στην ηλεκτρονική δειύθυνση www.helspghan.org. To έτος 2008, ανακηρύχθηκε ως Επίτιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Παιδιατρικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, με την οποία αναπτύσσεται ευρύ πεδίο συνεργασίας στον εκπαιδευτικό και στον ερευνητικό τομέα.

#########