Στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2009, στο Αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, θα λάβει χώρα το 12ο Θεματικό Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας & Επείγουσας Ιατρικής που φέτος είναι αφιερωμένο στο MONITORING (Παρακολούθηση Οργανικών Συστημάτων).

Διοργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Νοσηλείας (Παν/κή ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΚΑΤ» και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (1η Υ.Πε. Αττικής) και τελεί υπό την ΑΙΓΙΔΑ του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους λειτουργούς υγείας, κύρια σε  ιατρούς και νοσηλευτές, που στην καθημερινότητα τους έρχονται αντιμέτωποι με τον βαριά πάσχοντα.

Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχουν πρακτικά όλες οι ΜΕΘ της χώρας και της Κύπρου, καθώς και πολλά άλλα ιατρικά τμήματα που νοσηλεύουν βαριά αρρώστους, με τη συγγραφή κεφαλαίων στο ομώνυμο βιβλίο του Συνεδρίου.
Η Ιστορία του Συνεδρίου
Ο θεσμός του Θεματικού Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας & Επείγουσας Ιατρικής ξεκίνησε πριν 17 χρόνια (το 1991) με την μορφή Σεμιναρίου, με πρωτοβουλία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Νοσηλείας (Παν/κή ΜΕΘ), που τότε δραστηριοποιείτο στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Χαρακτηριστικό του ήταν η έκδοση και διανομή την ημέρα της εκδήλωσης ενός συγγράμματος/ βιβλίου που αναφερόταν στο θέμα της διοργάνωσης. Μετά την 7η διοργάνωση η εκδήλωση πήρε τη μορφή Συνεδρίου και άρχισε να συμπεριλαμβάνει επιστημονικές εργασίες, που αναφέρονταν στο θέμα του συνεδρίου.

Η θεματολογία των μέχρι τώρα Συνεδρίων αναφερόταν στα πιο κάτω πεδία:

1ο Σεμινάριο  Εντατικής Νοσηλείας και Ογκολογίας,  Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» 1991
2ο Σεμινάριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Υπερβαρική και Ισοβαρική Οξυγονοθεραπεία,  Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» 1999  
3ο Σεμινάριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Αιμόσταση και Θρόμβωση, Γ.Ν. ΚΑΤ 2000
4ο  Σεμινάριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Κυκλοφορική Καταπληξία- Shock,  251 ΓΝΑ 2001
5ο Σεμινάριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής:  Αέρια Αίματος-Οξεοβασική Ισορροπία, 251 ΓΝΑ 2002
6ο Σεμινάριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Υγρά και Ηλεκτρολύτες 251 ΓΝΑ 2003
7ο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Λοιμώξεις, 251 ΓΝΑ 2004
8ο Συνέδριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής:251 ΓΝΑ 2005
9ο Συνέδριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Φάρμακα,  251 ΓΝΑ 2006
10ο Συνέδριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Επεμβάσεις –Παρεμβάσεις, 251 ΓΝΑ 2007
11ο Συνέδριο  Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής: Κλινικές Περιπτώσεις & Σπάνια Νοσήματα, 251 ΓΝΑ 2008

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν κατά το διήμερο του Συνεδρίου με τη μορφή διαλέξεων, θα αποτελούν στο σύνολο τους μια βασική ανασκόπηση του Monitoring των κυριοτέρων οργανικών συστημάτων.

Τις ημέρες του Συνεδρίου θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες και το ομώνυμο βιβλίο: «Εντατική Θεραπεία & Επείγουσα Ιατρική: MONITORING» που περιλαμβάνει όλα τα σχετικά θέματα με το Monitoring, καθώς και ερευνητικές εργασίες.

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, θα κάνει η Υφυπουργός Υγείας κα. Φώφη Γεννηματά.

#########