Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα. Η συχνότητα των παθήσεων αυτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση στον Ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία 10-15 έτη. Η αύξηση αυτή φαίνεται να οφείλεται αφενός μεν στην εντονότερη εγρήγορση που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες Γαστρεντερολόγοι για τη διάγνωση των παθήσεων αυτών αφετέρου δε στην υιοθέτηση ενός Δυτικοποιημένου τρόπου ζωής ιδιαίτερα από τις νεότερες γενεές. Μάλιστα, η αύξηση της συχνότητας είναι εντονότερη στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες δηλαδή σε μέλη του παρόντος ή του μελλοντικού παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η πλημμελής αντιμετώπιση και παρακολούθησή των ασθενών αυτών οδηγεί σε επιβάρυνση της καθημερινότητας τους με την εκδήλωση ποικίλλων συμπτωμάτων, που επηρεάζουν την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση.

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρουθα λάβει χώρα από 8-10 Ιουνίου 2012 στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας σε ένα σύγχρονο συνεδριακό χώρο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Το Συνέδριο υποστηρίζεται επίσης με μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα επιχειρηθεί η κάλυψη ενός ευρέως φάσματος θεμάτων από τη διάγνωση και την παθογένεια έως τη σύγχρονη θεραπευτική της νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας. Οι διαλέξεις θα δοθούν από μία πλειάδα έγκριτων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο στον τομέα των παθήσεων αυτών. Στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου θα λειτουργήσει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Συλλόγου Ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν ενημερωτικά έντυπα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις. Η συμμετοχή στο Συνέδριο των ασθενών αλλά και των φοιτητών και των ενασχολούμενων με παραϊατρικά επαγγέλματα είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.ifne2012.gr.