Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, μέσα από την 24ωρη καθημερινή εφημερία και το παρατηρητήριο των κατ’ οίκον ιατρικών περιστατικών που διατηρούν, παρουσίασαν 3 νέες μελέτες στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 5-8 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον:

 

 Μελέτη 1. Το φαινόμενο της «Αυγουστίτιδας»!

Σύγκριση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ηλικιωμένων (≥75 ετών) κατά τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του 2010 στην Αττική. Η πολυετής κλινική εμπειρία των SOS ΙΑΤΡΩΝ έχει δείξει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δείχνουν μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητάς και της θνησιμότητάς τους το μήνα Αύγουστο, γεγονός που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα». Ως «Αυγουστίτιδα» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το κλινικό σύνδρομο που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Αναλύοντας τον ίδιο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο προέκυψαν τα εξής σημαντικά ευρήματα: Τον Αύγουστο, οι ασθενείς ήταν πολύ πιο ηλικιωμένοι, έπασχαν από σοβαρότερες ασθένειες, συστήθηκε συχνότερα η επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο, είχαν χειρότερη έκβαση της αρχικής ασθένειας, ενώ και η θνησιμότητα τους ήταν υπερδιπλάσια έναντι του Νοεμβρίου (5% έναντι 2%).

Μελέτη 2. Νοσηρότητα των ξένων ταξιδιωτών στην Αττική την τελευταία πενταετία. Από το σύνολο των ξένων ταξιδιωτών που εξετάστηκαν μόλις στο 4% απαιτήθηκε η μεταφορά σε νοσοκομείο. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στους ενήλικες ήταν: διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, διάρροιες και οστεο-μυϊκά. Τα παιδιά παρουσίασαν πιο συχνά αναπνευστικά ή οδοντιατρικά προβλήματα.

Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, που οφείλονται σε τροφικές δηλητηριάσεις ή λοιμώδη αίτια, είναι η συχνότερη αιτία κλήσης ιατρών σε ξενοδοχεία, στην έρευνα μας διαπιστώσαμε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ συχνότερες και αυτό δείχνει ότι τα υγειονομικά μέτρα στην Αθήνα είναι επαρκή.

 Μελέτη 3. Αποτελεσματικότητα της εξωνοσοκομειακής παρεντερικής αντιβιοτικής θεραπείας (ΕΠΑΘ) στην Αττική. Το ενδιαφέρον για την ενδοφλέβια Αντιβιοτική Παρεντερική Αντιβιοτική Θεραπεία (ΕΠΑΘ) αυξάνεται, καθώς θεωρείται μια σημαντική συμπληρωματική ή εναλλακτική στρατηγική έναντι της εισαγωγής σε νοσοκομείο. Εξετάσθηκαν 90 ηλικιωμένοι ασθενείς (μέσος όρος ηλικίας 91 ετών) με σοβαρές λοιμώξεις αλλά και άλλα μείζονα ιατρικά προβλήματα (κλινήρεις ασθενείς, ανοϊκοί, με ιστορικό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, κακοηθειών).

Οι ασθενείς αυτοί (πολλοί εκ των οποίων τελικοί) ή οι οικείοι τους επέλεξαν την κατ’ οίκον νοσηλεία, αρνούμενοι την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Το 62% αυτών θεραπεύτηκε αποτελεσματικά με χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής στο σπίτι.


 Για τις ανάγκες προαγωγής του επιστημονικού τους έργου οι SOS ΙΑΤΡΟΙ έχουν δημιουργήσει την «Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής» (ΕΕΕΕΙ), η οποία ιδρύθηκε το 1999, με στόχο την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διάδοση της εξωνοσοκομειακής επείγουσας ιατρικής.

 

 

#########