Χθες το βράδυ απονεμήθηκαν, στις Βρυξέλλες, τέσσερα βραβεία σε ευρωπαίους δημοσιογράφους για τα καλύτερα άρθρα για θέματα υγείας, που επιλέχθηκαν από 500 περίπου άρθρα που υπέβαλαν δημοσιογράφοι από τα 27 κράτη μέλη. Τα καλύτερα άρθρα είχαν ως θέμα

:

–       την αντιμικροβιακή αντίσταση,

–      

τον ρόλο της άσκησης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης,

–       τον καρκίνο του μαστού, και

–       τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος.

 

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας για το 2011, το οποίο αποσκοπεί στην προβολή και την επιβράβευση της δημοσιογραφικής δουλειάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για σημαντικά θέματα υγείας που επηρεάζουν τις ζωές όλων των πολιτών της ΕΕ. Κύριο θέμα του βραβείου ήταν η εκστρατεία «Η Ευρώπη για τους ασθενείς», η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών. Επίσης, ο φετινός διαγωνισμός περιλάμβανε την απονομή ειδικού βραβείου για άρθρα σχετικά με το σταμάτημα του καπνίσματος, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος για την υγεία.

Ο κ. John Dalli, ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τους νικητές και όλους τους εθνικούς φιναλίστ του φετινού βραβείου για την υγεία. Επί τρία χρόνια, ο διαγωνισμός προώθησε την ευαισθητοποίηση και τον δημόσιο διάλογο για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τους πολίτες: την υγεία τους. Οι πολίτες θέλουν να ενημερώνονται για θέματα υγείας και οι δημοσιογράφοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση και την ενημέρωση των πολιτών».

Κυρίως βραβείο: Η Ευρώπη για τους ασθενείς

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο δημοσιογράφους από το Ηνωμένο Βασίλειο, στον Ben Hirschler και την Kate Kelland, για το άρθρό τους σχετικά με την αντιμικροβιακή αντίσταση, με τίτλο «When the drugs don‘t work» (Όταν δεν δρουν τα φάρμακα), το οποίο δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Reuters και εστιάζει στην αναδυόμενη καταστροφική απειλή των «σούπερ ιών» – ένα θέμα για το οποίο χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ακόμη και μεταξύ των επαγγελματιών στον χώρο της περίθαλψης.

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην Rita Makarész από την Ουγγαρία για το άρθρο της «The cheapest antidepressant» (Το φθηνότερο αντικαταθλιπτικό). Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο www.orvostkeresek.hu και επισημαίνει τα οφέλη της άσκησης ως μέσου πρόληψης της κατάθλιψης.

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην Mateja Grošelj από τη Σλοβενία για το άρθρο της «From Lojze to Ludvika», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Vecer Weekly.  Το άρθρο αυτό, με θέμα τη συχνότερη μορφή καρκίνου για τις γυναίκες – τον καρκίνο του μαστού – διερευνά το θέμα από την οπτική μιας γυναίκας που υποβάλλεται σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση ανάπλασης μαστού.

Ειδικό βραβείο: Σταμάτημα του καπνίσματος

Η Monika Cetera από την Πολωνία κέρδισε το ειδικό βραβείο για το άρθρο της στο διαδίκτυο «I‘ve come here to have my teeth treated, not to quit smoking» (Ήρθα εδώ για οδοντική περίθαλψη και όχι για να σταματήσω το κάπνισμα), στο οποίο αναλύεται μια δυσμενής αλλά ελάχιστα γνωστή επίδραση του καπνίσματος – η κακή στοματική υγεία. Στο άρθρο καταδεικνύεται επίσης το οικονομικό κόστος του καπνίσματος.

Ιστορικό

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά απονομής του βραβείου δημοσιογραφίας της ΕΕ για θέματα υγείας, μιας πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα υγείας της ΕΕ. Λεπτομέρειες για τα πρώτα δύο χρόνια είναι διαθέσιμες στα έγγραφα IP/10/1638 και IP/09/1661.

Η επιλογή των νικητών έγινε σε δύο στάδια. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν έναν εθνικό φιναλίστ και έναν φιναλίστ για την ειδική κατηγορία για το σταμάτημα του καπνίσματος. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή σε επίπεδο ΕΕ, που αποτελείτο από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας και δημοσιογράφους, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει για τα τέσσερα νικητήρια άρθρα. Όλοι οι φιναλίστ κλήθηκαν στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μέσων επικοινωνίας και την τελετή απονομής.

Για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση της 3ης χρονιάς του βραβείου δημοσιογραφίας της ΕΕ για θέματα υγείας δόθηκαν τα εξής χρηματικά έπαθλα:

–       Πρώτη θέση 6 000 ευρώ

–       2η θέση 2 500 ευρώ

–       3η θέση 1 500 ευρώ

Ο νικητής του ειδικού βραβείου για το σταμάτημα του καπνίσματος έλαβε έπαθλο 3 000 ευρώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ για θέματα υγείας και τα νικητήρια και επιλεχθέντα άρθρα είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_en.htm

Δικτυακός τόπος του Επιτρόπου Dalli:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

#########