To επιστημονικό forum «Τεχνολογικές εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου» που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογικής Υπερθερμίας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 4 Οκτωβρίου 2013 στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό επίπεδο, αθρόα συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία στο σύνολό του.
 
 
Θέτοντας ως πυρήνα της θεματολογίας την υπερθερμία, ως έναν νέο και ρηξικέλευθο τρόπο διάγνωσης, αντιμετώπισης και θεραπείας του καρκίνου, στόχος του forum ήταν να γίνει εκτεταμένη αναφορά και ενημέρωση γύρω από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, να δημιουργηθεί διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και να επιτευχθεί μεταφορά της σύγχρονης γνώσης.
 
Οι εξέχοντες ομιλητές του forum, ενημέρωσαν τους ακροατές για το τί είναι η υπερθερμία, ποιές μεθόδους χρησιμοποιεί, με ποιούς άλλους τρόπους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου μπορεί να συνδυαστεί, καθώς και αν μπορεί να αποτελέσει τομή στα δεδομένα που είχαμε ως τώρα για την ογκολογία. Η Υπερθερμία είναι μία συνδυαστική θεραπεία μαζί με Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Παρουσιάστηκαν τα τελευταία διεθνή δεδομένα μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής χορήγησης της Υπερθερμίας στην Ογκολογία, οι οποίες και θα κατατεθούν στο ΚΕΣΥ για κατοχύρωση τους σαν Ιατρική πρακτική στην Ελληνική επικράτεια. Στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί επιτυχώς πιστοποιημένο σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας Ελληνικής κατασκευής του Ε.Μ.Π. που προσφέρει θεραπεία στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη από το 2012. Η μονάδα υπερθερμίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο δημιουργήθηκε το 1987 με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και του Ε.Μ.Π. Αναφέρθηκε ότι θα λειτουργήσει και μονάδα «εν τω βάθει» Υπερθερμίας στην Αθήνα σε Ιδιωτική βάση.     
 
Ελπίδα όλων των συμμετεχόντων ήταν τo forum αυτό να αποτελέσει θεσμό για την ιατρική κοινότητα και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προσφέροντας νέα και εντυπωσιακά επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.  
 
#########